Geotagga bilder med Canon GP-E2

Jag har länge fascinerats av möjligheten att geotagga bilder, det vill säga att lägga in information i bilden om vart den är tagen. Rent tekniskt handlar det om att stoppa in GPS-koordinater i bildens information som sedan gör det möjligt att visa vart bilden är tagen på en karta.

Men det har varit ganska krångligt att få till detta och varit förenat med ganska många steg och flera processer för att få till det. Det har krävts extra program och mycket manuellt arbete och det har inte tilltalat mig av flera skäl. Framför allt för att jag inte kan göra det på grund av min synnedsättning och för att det har varit enormt tidsödande.

De senast 4 åren har jag försökt lösa det genom att samtidigt ta ett foto med min iPhone på samma plats. Smartphones har den funktionen idag, att information om plats stoppas in i bilden. Då har det varit lite lättare sedan att i fotoprogram kopiera platsinformationen från en bild till flera andra istället för att pricka in dem på exempelvis en karta eller spara platsdata på annat sätt och mata in det manuellt.

Men det har ändå krävt en del manuellt arbete som inte gjort det lätt och naturligt.

2010 köpte jag en Panasonic Lumix DMC-TZ10, en liten smidig kamera i pocketfomrat med inbyggd GPS för att jag hoppades att det skulle underlätta ytterligare. Då, med iPhone 3GS var kameran kanske inte av den standard man önskade sig och batteritiden var också ett problem. Det fungerade inte speciellt bra eftersom GPS-mottagaren i TZ10 tog en evighet på sig att lokalisera sateliter i vad mån den över huvud taget lyckades. Även om bildkvaliteten var bättre än min dåvarande smartphone så blev den liggande mestadels.

Jag har hela tiden tänkt att en GPS-mottagare direkt monterad på systemkameran som man huvudsakligen vill använda för fotografering vore den perfekta lösningen. Jag hittade några under åren jag letade, mottagare man monterade i tillbehörsskon på kameran och som lagrade GPS-positionen var gång man tog en bild. Dock lagrades GPS-positionen i mottagaren tillsammans med tid och datum då bilden togs. Sedan fick man ändå sitta och jämföra och lägga in informationen manuellt vid datorn sedan. Det löste inte mitt behov.

Canon GP-E2 har funnits ett tag på marknaden och jag har läst och funderat en hel del det senaste året. Den gör precis det jag vill, monteras i tillbehörsskon på kameran eller via USB-kabel in i kameran som lagrar platsinformationen direkt i bilden när bilden tas. Inget extra manuellt arbete, perfekt!

Men omdömet har varit lite blandat på nätet. Jag har jobbat många år med GPS och är väl förtrogen med systemets för- och nackdelar. Den klara nackdelen är just att rena GPS-mottagare, som inte har hjälp av mobilnätet för att snabbt hitta sin position, kan ta lång tid på sig att lokalisera sig. Jag har läst på nätet att användare ibland över huvud taget inte fått det att fungera tillförlitligt.

GPS är ett känsligt system, både för väder och för omgivande miljö. Finns mycket skog eller höga hus runt omkring och det inte är fri sikt mot skyn i stora vinklar, kan det ta tid för mottagare att hitta sateliter och lokalisera ens position. Ibland kan presitionen vara så dålig, att presitionen kan variera flera 100 meter och inomhus fungerar GPS över huvud taget inte annat än i sällsynta undantagsfall.

Canon GP-E2 är dessutom ganska dyr. Med en prislapp på 2900kr inklussive moms drar man sig lite för att slå till. Inga stora pengar i kamerasammanhang i semiproffs-klassen, men ändå mycket pengar för något som kanske ändå inte är helt perfekt.

Men fascinationen för platsinformation i bilder överväger. När man fotograferar hemma är det mindre viktigt. Då är det dessutom lättare att lägga in platsinformationen manuellt i efterhand. Men ute på resa tycker jag det är ett otroligt tillägg. Man kan få hjälp att komma ihåg vart man var genom att se bild och karta när man senare tittar tillbaka, minnas platser och man kan också skapa fotoalbum med kartor. Finns informationen får fantasin mindre gränser när det gäller vad man kan göra med möjligheterna.

Geotaggning är inte bara intressant när det gäller bilder. Även inläggen här på nomell.se är geotaggade, det vill säga har information om exakt plats om vart i världen varje inlägg är skrivet. På kartan nedan kan läsaren till exempel se att detta inlägg är skrivet hemma i min egen soffa :)

Nu ska det bara provas rent praktiskt så får vi se vad resultatet blir.

[geo_mashup_map]

[tags]Canon, Geotag, Geotaggning, Geotagging, GPS, Kamera, Systemkamera, Digitalkamera, Foto, Fotografering[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.