Cykel och trainer del IV

Glädjen över min nya cykeltrainer är lite grumlad. Den senaste veckan har varit förenad med en hel del strul som jag inte riktigt hade förväntat mig.

Först börjar det strula med den trådlösa fjärrkontrollen. Den beter sig inte enligt manualen och jag använder både tillverkaren Elites forum och support. Forumet är ganska dött och supporten som sitter i Italien har uppenbara språkproblem. Svaren blev otydliga och kunde dessutom dröja flera dagar. Dock fick jag någon sorts besked om att problemet med fjärrkontrollen kunde vara trasiga touch-knappar vilket även andra i forumet tidigare klagat på. Så nu ger jag upp deras support och sätter mitt hopp till den butik jag handlat hos och den svenska generalagenten så får vi se.

Det andra som uppstod var att det visade sig inte gå att exportera träningsdata till något av de stora träningstjänsterna som finns på internet. Det fanns möjlighet att exportera till en träningstjänst samt Microsoft Excel :) Men det format som kallas GPX, som nog får anses som branschstandard, kunde programmet inte generera. Där rök således mina möjligheter att få in min träningshistorik i det verktyg jag använder för min utomhuscykling, löpning och simning. Det var en besvikelse som var väldigt stor och jag bara förstår inte hur man inte kan stödja detta format som egentligen är kompatibelt med allt. Svaret från support i den här frågan, blev att man ska ta mitt förslag under övervägande, vilket kan betyda lite vad som helst utom just det att det kommer snart :)

Hela kvällen ikväll har jag fått hjälp av kompisen Egge som liksom jag är en cykelnörd, för att leta verktyg för att på olika sätt kunna få in träningshistoriken i den tjänst jag använder, men till slut fick vi ge upp. Märkligt nog fanns ingen lösning som var ens i närheten av att vara rimlig tidsmässigt.

Som om det inte vore nog, kände jag för att cykla en videobana ikväll, en 4 mil lång sträcka från Bardolino till Verona i Italien. En ganska flack bana som det skulle gå att köra på ordentligt i med några få backar bara. Jag skaffade banan här om dagen och 4 mil på runt en timme vore ett bra träningspass.

Efter ungefär 20km dyker ett felmeddelande upp på datorn som säger att datorn förlorat kopplingen med träningsenheten och efter det började allt om från början. Dessutom visade det sig att datorn inte haft kontakt med min pulsmätare under tiden och pulsen är en viktig mätfaktor.

Så ikväll känner jag mig ganska trött på teknik. Saker i de här prisklasserna ska bara fungera och programvara ska inte fungera som om det är gjort av någon i förskoleklass… Imorgon blir det samtal till en förhoppningsvis bra och effektiv svensk support som får ta kampen med sin leverantör.

Fler inlägg i serien blir säkert aktuellt :)

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Träningscykel, Motionscykel, Trainer, Spinning, Spinningcykel, Cykeldator, Garmin, Träning[/tags]

3 reaktioner till “Cykel och trainer del IV”

 1. Jag vill inte strö salt i såren men Tacx kan exportera till GPX och även importera GPS-spår. Dock så är jag tveksam till trådlöst. Så om du tycker att det strular för mkt och t ex. kontrollen ha pajat, kanske överväga att byta till Tacx? Min i-flow är ju trådbunden.

  1. Jag läste en del negativ kritik om Tacx trådlösa tillförlitlighet men inte så mycket om Elite och utgick från att det fungerade bättre. Sedan bara utgick jag ifrån att den kunde exportera till GPX precis som Tacx, det vore bara för dumt annars… Jag är fortfarande fascinerad över att det inte går.

   De ska få chansen att fixa detta först, sen får vi se. Vitsen med en trådlös trainer, var att samtidigt kunna koppla den som en givare till min Garmin cykeldator, gick ju inte heller på grund av att trainern bara kan vara kopplad antingen till dator eller cykeldator och inte båda samtidigt.

   Men fortsätter det såhär får det bli något trådbundet istället. Som sagt, så dyra grejer måste bara fungera.

  2. Nu har jag fått snabb och effektiv service av Shimano som är generalagent i Sverige. En ny fjärrkontroll och ANT USB-dongel är på väg per post :) Så ska det gå till :)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.