Cykeltrainer Elite RealAxiom Wireless

Då ska jag äntligen försöka göra en liten presentation av min nya cykeltrainer Elite RealAxiom som jag köpte för några veckor sedan. Den första tiden kantades av en hel del strul som jag skrivit om vilket kanske inte gjorde att man fick så bra intryck av trainern, men till dess försvar verkar det som om liknande problem finns bland konkurrenterna.

Montering

Monteringen är egentligen inga konstigheter. Trainern består av en stålställning och en motor med en gummirulle. Motorn kan monteras i några olika positioner beroende på storlek på hjul och cykel. Motorn ska monteras så att cykelhjulet hamnar mitt på rullen.

Trainern levereras med två typer av fötter, dels vanliga stumma fötter och dels Elites ”Ritmo”-fötter som är fjädrande. Tanken är att det ska ge ett mer naturligt gung framför allt när man står upp och cyklar. Jag har inte provat de stumma fötterna men tycker de fjädrande funkar väldigt bra. Dock är en matta under trainern att rekommendera för att skydda golvet och minska ljudnivån.

Den trådlösa variant av trainer jag valt, har bara 2 kontakter, en för ström och en för kadensmätare. Kontakterna är vanliga typ 3,5mm och om jag ska tycka något om dessa, ska det i så fall vara att de kunde haft en mer skyddad placering och kontakter med något lägre profil för att minska risken för stötar.

Kadensmätaren monteras på cykelramen och en tillhörande magnet monteras på insidan av förslagsvis vänstra pedalarmen. Det är viktigt att montera sensorn på ramen så att den kommer så nära pedalmagneten som möjligt när pedalen passerar. Jag som även har en annan sensor monterad på ramen vid bakhjulet, fick sätta den på nedre främre ramröret.

Den medföljande trådlösa fjärrkontrollen monteras antingen på styret, styrtappen eller som jag valt, nere på det övre ramröret under svettskyddet. Den blir lite svårare att komma åt men eftersom den både är väldigt tryckkänslig och inte fuktsäker, känns det bättre att montera den lite mer skyddat. Och jag som inte ser kommer inte ha så stor nytta av fjärrkontrollen annat i stand alone-läge.

Till slut monteras hela cykeln på trainern genom att passa in bakhjulets nav i stålställningen och spänna åt med en arm. För att det ska passa optimalt, har Elite levererat med en sådan genomföring för bakhjulet med snabbkoppling. Jag behövde även justera avståndet i kopplingen för att det skulle passa min cykel.

Väl monterad på ställningen står det väldigt stadigt. Framhjulet kan man placera i en medföljande lös plastvagga, säkert mest för att få upp framhjulet i nivå med övriga ställningen.

När cykeln är på plats spänner man rullen mot cykelns bakhjul med en manuell skruv. Trycket anges till 7–8 bar men en bra måttstock är att bakhjulet inte får slira mot gummirullen vilket i så fall kommer slita både på rulle och bakdäck. Viktigt att tänka på är också att man bör välja ett däck avsett för trainers.

Stand alone

Helt kort tänkte jag bara nämna stand alone-läget. Eftersom detta är en virtual reality-trainer så är hela idén med den att den ska kopplas till dator. Men den går också att köra fristående utan dator men då kan man inte dra nytta av alla funktioner. Det enda som går att göra, är att styra motståndet manuellt i 8 steg från den trådlösa fjärrkontrollen. Jag hade nog tänkt mig använda denna funktion mer men tycker den efter bara några få gånger är ganska meningslös. Hela idén med detta tycker jag är just ett automatiskt styrt träningsprogram.

När trainern är i stand alone mode kan den användas som en fart och kadensgivare till en ANT+-kompatibel cykeldator. Man söker efter sensorer som vanligt och anger hjulets diameter till 63mm. Dock överförs bara fart och kadens men inte information om kraft.

Datorprogrammet Real

Med trainern följer en USB-sticka för att kunna koppla trainern trådlöst via ANt+-teknik till datorn. Man måste använda Elites egen ANT+-sticka, det går inte att nyttja någon annan vilket jag tycker var lite tråkigt eftersom jag redan har en Garmin-sticka för trådlös överföring från mina träningsenheter. Trots att ANT+ ska vara en gemensam standard, dyker sådana här begränsningar upp och det känns onödigt.

Installation av USB-sticka var inga problem och mjukvaran Real var en helt normal Windows-installation. Jag installerade först den medföljande programvaran på CD som genererade så mycket felmeddelanden och krascher så att jag började undra vad det var för prylar jag köpt. Programvaran betedde sig sämre än en beta-version. Men på Elites hemsida hittade jag en nyare version och efter installation av denna fungerade det mycket bättre.

Programmet har en hel del funktioner och jag har inte hunnit testa igenom dem alla. Det beror främst på att jag behöver seendes hjälp för att hantera programmet som har minimal tillgänglighet för oss med synnedsättning. Men gränssnittet känns halvfärdigt och lätt ostrukturerat och inte helt intuitivt.

Cykling kan genomföras med ett par olika funktioner, egna skapade banor från Google Maps, importerade spår från GPS-enheter, köpta eller egenhändigt skapade videobanor. Min egen föreställning om detta med cykling på trainer före mitt köp, var att jag skulle ha stor nytta av att kunna cykla efter egna spår, att kunna ta ett tidigare spår från en cyklad sträcka och kunna köra efter den inomhus. Men när jag provade att importera ett av höstens motionslopp, blev det knas i höjdkurvorna vilket har sin förklaring i hur GPS funggerar allmänt och Garmins barometriska höjdmätning. Dessutom verkar inte kopplingen till Googles kartor fungera i skrivandets stund.

Så min förtjusning blev istället i de köpta videobanor som är bearbetade och om vilka jag har skrivit mer om här.

Det finns också möjlighet att skapa egna videobanor eller ladda ner videobanor skapade av andra. Med hjälp av en speciell app filmar man när man cyklar och bild och information om position slås ihop i en videofil som sedan kan spelas upp på datorn. Jag har laddat ner 2 sådana banor skapade av andra, en svensk från Stockholmstrakten och en skapad i Norge, men har ännu inte provat att cykla efter dem. De köpta videobanorna har varit tillräckligt tillfredställande.

Jag är fortfarande lite nyfiken på hur det blir att skapa en egen bana via Googles kartor för att se om höjdinformationen fungerar bättre.

I programmet finns även träningsprogram baserade på olika parametrar så som fart, kraft etc. det finns även möjlighet att designa egna träningsprogram.

Det finns även ett inbyggt fysiskt test för att testa sin syreupptagningsförmåga, mjölksyranivå och maxpuls. Testet ska vara vetenskapligt framtaget och jag tänker köra ett inom kort och spara resultatet för att jämföra med senare i vår.

Export och import

Den största negativa överraskningen var möjligheterna, eller snarare bristen på möjligheter att exportera och importera data. Programmet kan varken importera eller exportera i GPX-format som nog måste anses som det mest använda när det gäller träningsutrustning, GPS och kartor. Programmet kan importera bland annat Garmins TCX-format men min tanke var att kunna exportera mina resultat till något av de stora träningsverktygen som jag använder, Garmin Connect eller RunKeeper men det är alltså inte möjligt. Besvikelsen på den här punkten är stor och hade jag förstått det innan, kanske jag hade tittat mer på andra tillverkare. Detta är så otroligt viktigt för mig att få in min träningshistorik bland mina andra aktiviteter att det nästan är helt avgörande och jag hoppas att jag påtalat det tydligt nog både för den svenska generalagenten Shimano och tillverkaren Elite.

Lösningen på problemet får nog tills vidare bli en separat fart- och kadensgivare kopplad till min Garmin Edge 500 cykeldator för att sedan kunna överföra data till Garmin Connect. Men det blir mer utrustning och flera moment helt i onödan. Mjukvaran Real kan exportera till kommaseparerad text, Microsoft Excel eller träningsverktyget TrainingPeaks och deras WKO+-format. Det gick inte att exportera till GPX från TrainingPeaks heller och trots att internet innehåller det mesta, lyckas jag inte hitta någon fungerande konverterare som omvandlar WKO+ till GPX.

Trådlösa problem

När det gäller andra trainers har jag hittat mycket åsikter på nätet om att det varit strul med den trådlösa ANT+-tekniken som inte fungerat som förväntat. Men vad gäller Elite har jag inte hittat speciellt mycket.

Ändå har jag nu noterat liknande problem. Mina första problem jag skrivit om tidigare, verkar berott på en trasig fjärrkontroll som nu är utbytt och den biten fungerar som förväntat.

Problemen som återstår gäller främst anslutningen mellan dator och pulsband. Jag har alldeles för ofta problem med att pulsen försvinner efter en stund trots att symbolen för pulsband lyser grönt i programmet. Programmet verkar inte kunna återansluta om kontakten med pulsband förlorats vilket är mycket märkligt. Mina tester fortsätter med flera pulsband, batteribyten och snart också byte av USB-sticka för att se om problemen löser sig. Pulsen är även den otroligt viktig som måttstock för mig och det ska bara fungera när det gäller utrustning i de här prisklasserna.

Att cykla på trainern

Att cykla på trainern är väldigt behagligt och fungerar mycket bra. Trainern är förhållandevis tyst även om det som stod på nätet, att man bara hör ljudet av cykelns kedja och växlar är klart överdrivet. Trainern låter så klart en del.

Motståndet i denna modell av trainer är magnetiskt vilket jag tycker gör motståndet jämt och bra när det ökar och minskar och hörs bara i form av ett surrande när motstånd läggs på. Innan valet föll på denna trainer provade jag en trainer med mekaniskt motstånd vilket låter helt annorlunda och känns som mer mekaniska delar som kan gå sönder.

Denna trainer kan generera ca 900–1000w effekt i motstånd vilket motsvarar ungefär 10% lutning. Det finns trainers på marknaden som klarar mycket mera, men 10% är helt tillräckligt och det kommer jag inte växa ur i det här livet :)

Tävla mot andra online

I programmet Real finns något som kallas för ”Web Race” och är kort och gott möjligheten att tävla mot andra på nätet i realtid. De man tävlar emot måste ha samma videobanor installerade och samma modell av trainer. Vem som helst kan skapa en tävling, bestämma bana, datum och tid. Jag har skapat en tävling nu på lördag 28/12, ett 4 mil långt tempolopp mellan Bardolino och Verona i Italien. Just nu ser det ut som om vi blir 4 som tävlar och det ska bli spännande att se hur det ser ut på skärmen, på vilket sätt man ser sina medtävlande och deras position i tävlingen. Jag återkommer om detta när jag provat men känner mig säker på att det blir en bra krydda för att pressa sig själv lite till.

Sammanfattning

På det hela taget är jag mycket nöjd med mitt köp. Det känns som bra och kvalitativ hårdvara men ett datorprogram som det verkligen finns mycket mer att jobba på både vad gäller användargränssnitt, funktioner och stabilitet. En trainer i 10000kr-klassen ska inte ha den här typen av brister helt enkelt och är man ett företag som kanske traditionellt arbetat med hårdvara men nu givit sig in på datorkopplad träningsutrustning, så får man se till att skaffa sig den kompetensen för att kunna överleva. Jag ser det som gott att ändå Shimano är svensk generalagent eftersom det i sig är ett märke jag bara förknippar med kvalitet.

Förutom detta med den förlorade kontakten med pulsband jag har problem med, är just exporten av data det absolut sämsta. Att inte stödja GPX som format borde vara förbjudet och att inte erbjuda export till de stora träningsverktygen är väldigt märkligt och det är också konstigt att kunder inte klagat mer.

Som träningsform är detta med vanlig cykel monterad på en trainer helt oslagbart och går inte att jämföra med motionscykel tycker jag. Jag har inte hittat något datorkopplat i privatsegmentet och inget med stöd för ANT+-teknik i Sverige. Men fördelen med en riktig cykel är sittställningen, sadel, styre, att jobba med växlar på samma sätt som ute på vägarna vilket känns mer realistiskt. Med denna trainer går det utmärkt att stå upp och cykla vilket man ju också gör när man cyklar ute på vägarna.

Jag kommer att skriva igen om det sker några framsteg på något av de här områdena och har jag missat något står kommentarsfältet till ert förfogande.

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Träningscykel, Motionscykel, Trainer, Spinning, Spinningcykel, Cykeldator, Garmin, Träning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.