Cykeltrainer Elite RealAxiom Wireless del II

Att köpa en cykel och trainer var verkligen lyckat och min räddning till träningsmöjligheter. Ändå har det blivit ganska mycket cykling utomhus den här våren.

Min uppfattning om min Elite Realaxiom cykeltrainer har inte ändrats speciellt mycket sedan jag skrev mitt lilla omdöme. Sedan jag fick fjärrkontrollen utbytt har en del saker fungerat bättre och att pulsen tappat anslutningen har inte varit något stort problem längre. Exakt varför vet jag inte. Jag har använt samma pulsband och programvaran Real i datorn har inte uppdaterats sedan 28/11/2013. Jag har bara flyttat lite på placeringen av USB-stickan som är själva mottagaren i datorn. Den har fått en högre och friare placering och åtminstone verkar det ha gjort susen. Den trådlösa standarden ANT ska fungera upp till 10 meter under goda förhållanden men cykeln har aldrig stått längre bort än 2 meter från datorn.

Programmet i datorn som styr hela trainern har som sagt inte uppdaterats under den tid jag haft trainern. Utvecklingen verkar ha stannat av på mjukvarufronten vilket är lite tråkigt och bekymrande. Förutom att användargränssnittet känns hemmasnickrat, menyer följer inte standard och programmet går inte alls att styra via tangentbordskommandon, så startar det väldigt långsamt och är ibland svårt att avsluta. Jag hade hoppats på att möjligheten att framför allt exportera till fler träningssidor och filformat.

Min stora besvikelse när jag började köra trainern var koppling till egen cykeldator. Det framgick av manualen att trainern kunde kopplas till egen cykeldator och det skulle lösa problemen med export för mig.

Men jag fick det inte att fungera. Min cykeldator hittade trainern när trainern var ställd i ”stand alone mode” men då får man också styra motståndet manuellt via fjärrkontrollen och inte möjlighet till automatiska träningsbanor styrda av datorn.

Jag gjorde en hel del tester med det där i vintras för att jag var så frustrerad men fick till slut ge upp och montera en separat kadens- och hastighetsmätare på cykeln och ta informationen in i cykeldatorn den vägen. Det gick givetvis men kändes som en onödig omväg.

Men nu plötsligt verkar det fungera! Jag fick av någon anledning för mig att försöka igen. Anledningen till det var att min fjärrkontroll jag fått i utbyte i vintras, inte var ihopparad med trainern så stand alone-läget fungerade inte. Det är förvisso ingenting jag använder men jag hade tråkigt med mitt skadade nyckelben och fick för mig att para ihop dem bara för att ha det gjort.

Då lade jag även upp en ny cykelprofil i min Garmin Edge 810 för trainern eftersom den gamla försvunnit då jag råkade nollställa enheten för några veckor sedan. I stand alone-läget hittade cykeldatorn trainern utan problem och allt fungerade.

Då fick jag plötsligt för mig att ansluta trainern till datorn, starta ett träningsprogram för att se vad som hände. Plötsligt fungerade allt som jag vill ha det. Datorn tar emot signaler från trainern och tvärt om och även min cykeldator tar emot information från trainern trots att den inte längre står i stand alone-läget.

Egentligen kan jag inte komma på någon teknisk anledning till varför den inte skulle kunna ta emot data samtidigt som trainern skickar data till datorn. Dator och trainer har förvisso dubbelriktad kommunikation och då skulle trainern rent teoretiskt kunna blockeras för andra enheter, särskilt om den andra enheten också vill ha dubbelriktad kommunikation.

Men min cykeldator behöver inte det vad jag förstår. Den ska bara lyssna och ta emot information om antalet varv hjulet snurrar och antalet varv pedalerna trampas runt och utifrån detta själv beräkna den fart och distans man tillryggalägger under en viss tid.

Jag kan för lite om ANT-protokollet för att kunna avgöra om det verkligen är så och varken från tillverkaren av trainern eller cykeldatorn får man några vettiga svar. Garmin svarar över huvud taget inte och Elite skyller på Garmin.

Men har jag nu fått det att fungera och det dessutom tänker fortsätta fungera så är allt frid och fröjd för min del. Det har inte varit något stort problem att använda en separat kadens- och hastighetsmätare förutom att det varit svårt att få den separata givarens värden att stämma överens med trainerns värden. Det har alltid missvisat på ca 5% åt ena eller andra hållet. Får både dator och cykeldator information från samma källa blir det naturligtvis helt rätt och det är det bästa.

Systemet känns ändå lite instabilt. Ibland när man trycker på fjärrkontrollen för att växla mellan dator- och stand alone-läge så fungerar det ibland normalt och dioderna blinkar och lyser som de ska på fjärrkontrollen och ibland fungerar det men dioderna indikerar fel. Det känns som om framför allt mjukvaran i datorn är den största boven i dramat men att även den trådlösa fjärrkontrollen inte är pålitlig till 100%. Och ibland när träningsprogrammet i datorn startat och alla symboler på skärmen visar att datorn har kontakt med trainer, fjärrkontroll och pulsmätare, indikerar ändå fjärrkontrollen att den ännu inte hittat någon dator. Datorn kan ibland indikera att den hittat pulsmätaren jag har runt bröstet, men när träningen väl startar visas ingen puls. Då är det bara att starta om dator och trainer igen.

Men ikväll har jag genomfört mitt första träningspass med cykeldatorn kopplad till trainern och siffrorna blev identiska med datorn. Men istället strular pulsmätaren. Den visar först normala värden under första hälften av träningspasset, men plötsligt börjar cykeldatorn indikera för låg puls och pulsen anges runt 80bpm vilket definitivt inte var fallet. Ett batteri som börjar bli dåligt eller så uppstod störningar, vem vet.

[tags]Cykel, Cykling, Tandemcykel, Träningscykel, Motionscykel, Trainer, Spinning, Spinningcykel, Cykeldator, Garmin, Träning[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.