Provtur och ny pilot

I kväll var det så dags för en första provtur på cirka fem veckor. Cykeln har stått där i förrådet och känt sig ledsen och ensam, ungefär som jag…

Det var både dags att prova om det gick att cykla lite försiktigt trots mitt öppna operationssår som håller på att läka, och för att prova att cykla med en ny pilot. En kollega från en annan enhet som bor nära och nyligen börjat brinna för cykelsporten var väldigt sugen på att prova cykla tandem vilket jag givetvis inte tackar nej till. Ju fler engagerade piloter, desto mer träningsmöjligheter för mig.

Jag tycker det är intressant att höra hur nya cyklister upplever tandemcyklingen. Än så länge säger alla i stort sett samma sak, att det inte är någon direkt skillnad mot att cykla själv, förutom att man måste tänka mer i förväg och också kommunikationsbiten. Jag trodde själv i början att det skulle kännas tyngre att styra men hittills har alla sagt att så inte är fallet.

Vi tog en runda på drygt 2,6 mil med start i Handen och runt Årsta havsbad. Tempot blev direkt ganska högt och jag kände ganska direkt att formen inte är den bästa vilket ju inte är så konstigt.

Jag gjorde som jag brukar när jag cyklar med nya piloter, drar inte för mycket information på en gång. Bara det allra viktigaste om att pedalerna är sammankopplade så att man helst ska kommunicera när man vill sluta trampa för att det inte ska kännas obehagligt eller att trampa på och nyttja bromsarna istället. Det är också viktigt att säga till om man behöver lätta på rumpan eller dricka så att båda är med på vad som händer.

Det får inte bli för mycket på en gång för då kan det både bli för mycket att ta in och kännas mer komplicerat än vad det i själva verket är. Den nya piloten Dennis hade en väldig naturlig fallenhet för just kommunikationsbiten. Utan att jag bad om det, beskrev sträckan framför i flera etapper, ungefär nu kommer en raksträcka, sedan ett långsamt utför och därefter en lång backe med högerkurva. En del människor har bara det där och andra behöver träna lite mer och behöver påminnas.

Mer om tandemcykel kan man läsa i min artikel fakta och fördomar om tandemcykling där jag försökt lite mer i detalj beskriva hur det är på lite olika nivåer. Allt från enkel motionscykling till tävlingscykling.

Dagens lilla tur slutade som sagt på 26,2km och med en medelhastighet på 32,65km/h som jag faktiskt är lite imponerad av. Pulsen låg som väntat ganska mycket högre än i våras och benen var rätt slut efter ett så kort pass. Så det finns lite att ta igen. Av mina skador kände jag inte mycket. Axeln värker lite fortfarande när jag stödjer på armen och gör vissa rörelser. Men operationssåret kändes inte av alls och har inte heller blodat något. Karta och info hittar man här.

[tags]Cykel, Cykling, Paracykel, Tandemcykel, Motion, Träning, Tävling [/tags]

En kommentar till “Provtur och ny pilot”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.