Roddmaskin Concept2 Modell D PM5

För en dryg vecka sedan hade jag äran och den stora förmånen att inleda ett samarbete med Concept Träningsredskap AB som valde att hjälpa mig i min träning och att nå mina mål i form av en Concept2 Modell D roddmaskin med PM5-display. Här tänkte jag presentera mina intryck av maskinen efter en tids användning. Det är inga tveksamheter om att det är en maskin i elitklass, utsedd till marknadens bästa 2016 av sajten Bäst i test.

Rodd som träningsform

Min satsning idag är att försöka nå långt inom paracykel. Jag cyklar tandem och den självklara träningsformen har varit cykling och löpning. På grund av — eller vissa dagar med uselt väder, tack vare min funktionsnedsättning, har den mesta träningen varit hänvisad till inomhus på cykel och trainer samt löpband.

Tankarna på rodd som kompletterande träningsform uppstod igen efter SMACK-rundan 2014 då jag skadade axel och nyckelben då vi körde omkull i hög fart. Efter det värker armen fortfarande i vissa lägen trots att det gått två år och jag har haft svårt att använda fria vikter. Till detta kommer svårigheten att gå på gym tillräckligt ofta då det brister i tillgänglighet och möjligheter till ledsagning.

När jag provade rodd vid några tillfällen kunde jag ta i så mycket jag ville utan efterföljande smärta i axel och arm och jag insåg dessutom att detta var en utmärkt träningsform som väl stämde med mina behov.

I rodd tränar man framför allt benen, lår och vader, men också till stor del rygg, armar, bröst, mage och sätesmuskulatur. För att bli en bra cyklist behöver jag starka ben naturligtvis, men det är minst lika viktigt med en bra bålstyrka för att inte lägga någon vikt på armarna och på så vis få mer problem med axlar.

Tack vare att rodd involverar så många delar av kroppen, är det lätt att få upp pulsen och en hög kaloriförbränning. Med roddmaskin, cykel och trainer samt löpband är det svårt att få mitt hemmagym mer komplett.

Concept2 modell D & PM5

Att jag fastnade för just Concept2 berodde faktiskt på ett tips. Någon sa att jag borde titta på den då den verkade vara väldigt tillgänglig för användare med synnedsättning som liksom jag inte kan leva utan att logga alla träningspass för senare analys och jämförelser. Och att logga sin träning tycker åtminstone jag är otroligt viktigt för alla som vill något extra. Det är ett viktigt verktyg för att kunna bli bättre.

Sedan var Concept2 givetvis det övervägande fabrikatet på d gym jag har tillgång till och förutom tillgängligheten som är enastående och en förebild, så är maskinerna enastående väl byggda.

En del av mina beskrivningar nedan kan tyckas väl tydliga och bristen på bilder lite tråkiga, men jag skriver även för användare med synnedästtning så att det ska bli lättare att göra sig en bild av maskinen och dess funktioner.

Motståndsdelen

Roddmaskinen består i huvudsak av två delar som går att ta isär. Dels själva motståndsdelen med dragvajer, motstånd och display, samt själva glidbanan med sitts. Delarna är lätta att sätta ihop och ta isär och i hemmet blir maskinen mycket lätt att förvara.

Själva motståndsdelen består av en inkapslad fläkt då motståndet genereras av luftmotstånd. När man drar i vajern roterar fläkten och ju hårdare man drar, desto hårdare blir motståndet. Därtill finns ett spjäll på maskinens högra sida som är graderat från 1–10. Spjället släpper in mer eller mindre luft så att motståndet ökar. Desto mer luft man släpper in, dest tyngre blir motståndet.

Man brukar kunna läsa att många rekommenderar att man inte har fullt motstånd och dom flesta verkar rekommendera 7 på skalan, men det är omöjligt att säga. Som nybörjare börjar man nog på en lägre motståndsgrad och 10 på skalan genererar bra tungt motstånd. Man ställer in den efter egen förmåga och beroende på passets karaktär. Jag själv tyckte 7 kändes som en bra nivå även om jag mina första pass, utan att ha läst på satt och drog på max och det gick det med.

Motståndet i dragvajern är jämnt och bra längs hela rörelsen och ljudnivån helt OK.

Ramen

Ramen är byggd i aluminium och känns därför stadig och rejäl trots sin låga vikt. Sittsen glider lätt fram och tillbaka vid rodd. Som skrivits tidigare, är ramen lätt att ta isär när man inte tränar. Glidbanan lär vara 91cm vilket är fullt tillräckligt för personer med även långa ben.

Display

Displayen har jag personligen, av förklarliga skäl inga starka åsikter om. Den är på 4,3″ monokoom LCD-skärm. För övriga med synrester i min familj som ibland hjälper mig att välja program, kunde den gärna kanske fått vara något större och tydligare, men för användare med normal syn lär den fungera bra genom hela roddrörelsen.

Displayen har tre knappar i nederkant och 5 knappar lodrätt längs höger kant. Användargränssnittet är väl genomtänkt och lätt att använda. Varje funktion får en egen knapp och det är inget bläddrande i menyer vilket säkert underlättar för användare under träning och inte minst för mig som kan memorera de få knapptryckningar jag behöver utföra för att komma igång.

På displayens baksida finns två RJ45-kontakter för anslutning av flera roddmaskiner i serie. På så vis kan man tävla mot varandra och bara det gör än sugen att ha många roddmaskiner hemma. :)

Vidare finns på displayen med benämningen PM5, en USB A för anslutning av USB-minne där ens träningsdata kan lagras, vilket är perfekt om man tränar på gym och vill ha med sig informationen hem istället för att lagra det i displayens minne.

Vidare finns en USB B-port för anslutning till dator. Detta används bland annat för att överföra träningsdata från maskinens minne, uppgradera mjukvara eller för användning av tredjepartsprogram för online-träning, vilket är typiskt sådant som jag går igång på. :)

Displayen har också trådlös anslutning via Bluetooth Smart och ANT+ vilket ger möjlighet att ansluta pulsband. Jag är väldigt beroende av att ha koll på min puls när jag tränar för att få ut det jag vill av min träning. Hur detta går till för just mig, skriver jag mer om under rubriken tillgänglighet.

Tillgänglighet

Det som främst gör Concept2 så speciell som roddmaskin och träningsmaskin över huvud taget, är just dess funktioner som gör den extra lämplig för användare med en synnedsättning. Det är inte många träningsmaskiner som är utrustade med kommunikationsmöjligheter i form av kabel, ANT eller Bluetooth och det är något som skulle vara till glädje för många.

Beroende på vilken display ens Concept2 roddmaskin eller SkiErg är utrustad med, ansluter man sin smartphone på olika sätt. Är den utrustad med PM3- eller PM4-displayer, ansluter man sin smartphone med en kabel och är det en PM5-display kan man ansluta både med kabel eller trådlöst via Bluetooth.

Sedan är det upp till tillverkaren eller tredjepart (om tillverkaren medgivit det) att tillverka appar eller datorapplikationer för att kommunicera med träningsmaskinen. Detta borde varje roddmaskin, löpband, crosstrainer, spinningcykel etc vara utrustad med.

I fallet Concept2, har man en egen app ErgData för iOS och Android vilken jag använder. Men det finns också tredjepartsprogram för dator.

Väljer man att ansluta sin smartphone med kabel är det väldigt enkelt. Man kopplar bara i kabeln och startar appen i sin telefon så är man uppkopplad. Vill man ansluta PM5 via Bluetooth är det 2 knapptryckningar för att aktivera trådlös anslutning. Appen ErgData annonserar med röst att enheten är uppkopplad.

Pulsband går också att ansluta. För mig är pulsträning väldigt viktigt. Har man en roddmaskin hemma kommer den ihåg ens pulsband, men tränar man på gym kan man inte vara säker på om någon annan använt pulsband efter. Det är lite fler knapptryckningar för att söka efter och aktivera ett pulsband och har man en synnedsättning och går på ett bra gym, brukar personalen kunna hjälpa till.

I appen ErgData finns en mängd inställningar för uppläsning av träningsdata med röst. Man kryssar i vad man vill ha uppläst, exempelvis tid, distans, takt, fart och puls samt om man vill ha en sammanfattning efter avslutat träningspass. Man ställer också in hur ofta man vill att appen läser upp informationen med intervaller upp till 2 minuter mellan varje.

När man väl är igång behöver man inte göra något med telefonen. Appen annonserar när man påbörjar sitt träningspass och när man är klar kommer en fråga upp på telefonens skärm där man antingen kan klicka för att spara, eller bara trycka på menyknappen på roddmaskinens display så sparas passet även i telefonen. Från telefonen kan man sedan ladda upp alla nya träningspass till ens loggbok hos Concept2 om man valt att registrera sig där. Där kan man tävla mot andra på förutbestämda distanser och tider och man kan tävla indivuduellt eller i team. Vill man inte tävla fungerar loggboken utmärkt som en träningsdagbok.

Appen ErgData har idag en ljudbugg som är påtalad för Concept2. När appen läser upp information om pågående träningspass, sänks volymen i telefonen om man exempelvis använder skärmläsaren VoiceOver eller lyssnar på musik under träningspasset. Volymen ökar inte igen när uppläsningen är klar och det hoppas jag man rättar till.

Appen är designad för att telefonen ska vara i liggande läge för att få en bredare skärm. Uppställningen är också i kolumner över skärmen vilket tar en stund att förstå sig på. Men när man väl gjort det är det inga problem och det handlar mer om att kunna sin skärmläsare VoiceOver än ett problem i appen. Jag personligen ogillar appar i liggande läge då det blir grymt obekvämt med iPhone 6 Plus. Nästa telefon blir helt klart en mindre modell.

Nu fortsätter träningen och jag återkommer. Min egen loggbok har jag gjort publik och den återfinns här.

Ett särskilt tack

Till Concept Träningsredskap AB för inlett samarbete. Er insats är otroligt värdefull för min träning. Min situation är speciell. Mer än 95% av min träning sker inomhus även om solen skiner på grund av att jag är beroende av piloter och ledsagare för min tandemcykling och löpning utomhus. Det är nog svårt att hitta piloter och ordna logistiken inför tävlingar. Så genom att träningen åtminstone kan fungera utan allt detta extra arbete är otroligt mycket värt.

[tags]Rodd, Roddmaskin, Concept2, Träning, Tillgänglighet[/tags]

POSEIDONS TORG 4, 136 46 Handen, Sverige

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.