Dags att skriva om lån del II

I september var det dags att skriva om våra lån och det var verkligen tacksamt. Att sänka sina lånekostnader från drygt 12000kr till 9500 är ganska mycket pengar för en barnfamilj. Jag lovar att återkomma när vi kommer på vad vi ska använda denna enorma rikedom till =). Kanske äta lite mindre nudlar och knäckebröd =)?

Men när vi skrev om våra lån ringde ”banktanten” som räkert är runt 30–35 men ändå är ”banktant” och sa, att det visst var en bindningstid till som förföll en månad senare. Det är till att ha koll på sina lån tydligen.. Allt står ju på internetbanken om man bara läser noga men jag hade nog tänkt mig att det skulle ske om ett år.

Förslaget blev att även på det lånet köra på löpande tremånaders-ränta och vipps så sänker vi våra lån med ytterligare 1500kr!

Det är jätteroligt och allt det där. Även om vi har koll och marginaler och säkert kan leva ändå mer stramt så känns det tungt att betala så mycket och göra avkall på vissa saker. Och jag kan inte komma ifrån känslan av att det inte är något verkligt som styr denna berg-och-dalbana, utan självuppfyllda profetsior. Någon ”sakkunnig” säger ”nu blir det tufft, nu sparar Svensson och företagen vågar inte satsa” och vi drar öronen åt oss, företagen drar öronen åt sig och det blir tuffa tider! Det är säkerligen inte den enda parametern såklart. Även krig, torka och oljepriser påverkar, men jag tror just denna parameter inte är så obetydlig.

Och nu ska jag göra likadant som knappt kan kalla mig gymnasieekonom. Men att räntan nu är nere runt 1,5–1,6% så är vi glada, men inte bankerna. Deras förtjänst minskar säkert rejält även om deras omkostnader säkert också gör det. Och jag undrar verkligen hur glada dom är nu och om inte en sån där profetsia skulle sitta väl till pass snart innan vi får alldeles för mycket pengar över?

Vad i den här ekvationen som gör det till dåligt med låga räntor förstår jag inte. När jag har mer pengar att röra mig med, köper jag mer och det gör i det stora hela att företagen säljer mer, har mer att göra och behöver mer jobb. Det är så enkelt så att min 11-åring förstår sambandet utan minsta problem.

Nu ska jag i alla fall printa nästa månads låneomkostnader och spika upp på väggen så att jag om några månader kan minnas hur låga boendekostnader jag fick ha ett tag. Jag hoppas innerligt att jag har fel!

[tags]Pengar, Ekonomi, Boende, Hus, Villa, Radhus, Bank, Banker, Lån, Bolån, Bolåneränta, Ränta, Bindningstid, SEB, Profetsia, Prognos, Prognoser[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.