Sälja huset del I

Det var verkligen stort att bli stolta husägare när vi sensommaren 2005 tittade på ett hus, föll som furor för det och lyckades bli de som fick köpa det. Det kändes stort och otäckt att ”köpa” något så dyrt och vuxenpoängen sprutade när man tog lån, band räntor och hade en egen ”bank-tant”. Och visst har vi lärt oss och fått uppleva mycket. Om allt det kan man läsa under kategorin Hem här på sajten.

Men nu börjar jag anna att om köpa hus är stort, så är nog sälja hus större om det är graden av läskighet man ska mäta. När vi idag hade vårt underskrivna kontrakt i handen var det hög tid att sätta igång alla förberedelser. Hyresbolag är väldigt osentimentala när det gäller tillträdesdatumet. tre månader är det som gäller och vill vi inte blå stående med dubbla boendekostnader så är det den tiden vi har på oss att hitta en köpare till huset. Visst har vi räknat med en eller ett par månaders dubbla boendekostnader men det är inget man drömmer om och inget vi egentligen tror ska behövas.

Så nu börjar vår trevande färd mot lärdomen hur det är att sälja hus och det är lite som att skaffa barn — det finns ingen given manual och inga säkra svar på någonting känns det som.

Så vi började med att redan idag träffa åtminstone två mäklare för att höra vad det kostar och hur det fungerar och efter mötena kändes det som att vi åtminstone är på rätt spår. Båda var ganska överens med oss om vad man bör göra innan vi börjar en försäljning och det är egentligen självklarheter och det ska vi sätta igång med och vara klara inom en treveckorsperiod.

Så vem av dem ska man välja? Båda erbjuder ungefär samma sak, båda var väldigt trevliga och informativa och deras arvoden var ganska lika, sånär som på 0,25% vilket i och för sig kan innebära runt 6000kr hit eller dit och såklart beroende på vad priset slutar på.

Det känns ungefär lite som när man ska lyssna på experter om man ska eller inte ska binda sina lån på 3 månader, 1, 3 eller 15 år och om räntorna förväntas stiga eller sjunka eller stanna kvar. vi vill ju bara ha den mäklaren som gör bäst jobb och hittar rätt köpare och det vet man ju bara efterråt =)

Något jag slogs av när jag började läsa på lite om husförsäljning är 2 saker. Dels är det den enorma kostnaden för att lösa bundna lån. Vi har lån bundna på 1,2 och 3 år och dessa kommer att kosta näramre 40.000kr att binda upp och lösa ut. Det är väldigt mycket pengar bara för att häva en bindningstid. Det andra som jag blev på det klara med är skatten på förtjänsten. Priserna är inte våra egna, men om man köper ett hus eller en lägenhet för 1 miljon kronor och säljer den för 1,5, är reavinstskatten 22%, dvs 22.000kr per 100.000kr vinst och således i mitt exempel 110.000kr bara i skatt för den vinsten! Här finns förvisso en del avdrag att göra för saker man byggt om och förbättrat och där har vi ju gjort en hel del som återstår att räkna ihop.

Slutligen tillkommer mäklarens arvode vilket slutar på mellan 50–60.000kr beroende på vad priset hamnar på och vilken mäklare man använder.

Alla dessa tre kostnader vill man ju helst kunna täcka vid en försäljning och man inser snart att vinst, bara är en våt dröm =)

Sådant här förstår man sällan när man bakar in bilen eller andra ovidkommande kostnader i sitt bolån som många gör för att få ned räntekostnader. Inte alls särskilt förmånligt när man sedan ska sälja. Och kostnaden att lösa bundna lån är ju något banken inte framhäver särskilt mycket när man binder sina lån länge. Vem vet vad som händer om 10 eller 12 år?

Det är det vi lärt oss såhär långt och det är ganska mycket för att vara på en och samma dag. Just nu surfar vi runt bland er andra och skatteregler för att bli ännu klokare.

[tags]Hus, Hem, Bostad, villa, Radhus, Bank, Banker, Bolån, Lån, Huslån, Ränta, Räntor, Skatt, Skatter, Reavinst, Mäklare, HusmanHagberg, Mäklarhuset, Husförsäljning, försäljning, Sälja Hus, Sälja Bostad, Hemnet, Hemnet.se, Husvisning, Radon, Radonmätning, Energideklaration[/tags]

En kommentar till “Sälja huset del I”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.