Strukturerat våra DVD-filmer

För ett par år sedan satte jag igång att rippa all vår musik från CD till MP3. Det var ett drygt jobb med en ganska omfattande CD-samling. Men sättet jag och många andra konsumerade musik på höll på att förändras och åtminstone i mitt fall, liknar ingenting det som gäller idag. Jag hade inte hittat någon passande medialösning men visste att det bara var en tidsfråga.

Idag råder det ingen direkt brist på prylar som kan spela upp musik överallt i våra hem, samma musik eller olika i olika rum och vi fastnade till slut för Sonos.

Målsättningen har också länge varit att åstadkomma samma resultat med vår DVD-samling, som inte heller den är direkt liten.

Men åtminstone jag har inte hittat något program som gör allt i ett svep, rippar DVD-filmen och konverterar den tiull lämpligt format. Därtill har jag inte heller bestämt mig för vad som varit ett lämpligt format tills Apple-plattformen slutligen fick ett definitivt fotfäste i vårt hem :) Det har varit krångligt och bökigt och dessutom tagit lång tid att rippa filmer.

Här om dagen fick jag så ett tips om programmet Mac DVD ripper Pro som gör just detta. Ett program för Mac, som rippar DVD-filmen och sparar den i M4V-format, allt med några få enkla klick. Lätt att välja video- och ljudspår och underterxt. Själva processen tar förvisso fortfarande lång tid, 1½ till 2 timmar beroende på filmens längd. Men det är föredömligt enkelt och när processen väl är igång sköter det sig självt.

Så i helgen började det stora projektet att äntligen rippa alla våra DVD-filmer som hämtades upp ur källarförrådet. Film för tiotusentalskronor som köpts genom åren som ligger där och inte kan nyttjas är egentligen vansinne.

I rippandets stund vet jag inte exakt hur många filmer vi har då det råder ganska stor oreda efter senaste flytten och småbarn som genom åren hanterat filmerna. En del film har säkert gått sönder så det exakta antalet får visa sig mot slutet.

Det är ett gediget jobb då varje film tar en god stund att rippa men när detta är klart kommer vi åter få glädje av en hel del gamla guldkorn, för att inte tala om enkelheten att i vår medialösning plocka fram och titta på en film snabbt och lätt. Dessutom lika enkelt på den vanliga TVn som i en iPhone eller iPad. Det kommer betala igen alla timmarna med råge när det väl är klart.

Hittills har vi redan rippat ett 20-tal filmer så det går stadigt framåt. Målet är att allt detta ska vara klart till julledigheten. Vi får se om det går :)

[tags]Film, DVD, Video, Rippa, Rippa Dvd, Apple, Mac, iTunes, Apple Tv, AppleTv, TV, Hemmabio[/tags]

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.