Garmin Swim

Jag har sagt det förut och det tål att sägas igen, tekniken är viktig för min träning, för att inte säga helt avgörande :) Och man kan ju tycka vad man vill om det förstås. En löp-, cykeltur eller simpass borde inte kännas meningslöst om det inte går att logga :)

Det är inte bara det där med prylar, utan mest ett behov av att logga, mäta och jämföra framsteg och tillbakagång. För mig har tekniken också varit ett lyft för att kunna klara mer själv. Inte allt, men det viktigaste.

Efter att jag hittat en bra lösning för min löpbandsträning och cykling, återstod egentligen bara simningen. I dagsläget finns ingen talande tidtagarklocka som är vattentät så jag har hittills använt ett vanligt digitalur som jag med hjälp av pipsignaler kunnat starta, pausa och stoppa själv. Men sedan har jag behövt hjälp med att läsa av tiden, själv hålla koll på distansen och sedan mata in det i RunKeeper som jag valt som min huvudsakliga träningslogg.

Enda sedan jag köpte min cykeldator Garmin Edge 500 som jag till slut efter lite krångel blev enormt nöjd med, har jag letat lämplig motsvarighet för simning. Garmin har en hel del klockor för triathlon, men alla har varit för utomhusbruk och jag simmar enbart i simhall. Garmin Forerunner 910XT lockade mig ganska länge för att den var avsedd både för cykling, simning och löpning och när det gäller simning har den funktioner både för simning utomhus och i inomhusbassäng. Jag kunde tänka mig att ersätta min trotjänare Edge 500 mot denna för att få allt i ett.

Men efter läsning av diverse recentioner och handboken kom jag fram till att jag nog skulle få mycket svårt att sköta ens huvudfunktionerna själv. I instruktionsboken såg det ut som väldigt mycket trycka för att växla mellan de olika sporterna och ytterligare tryckningar för att växla mellan pool och utomhussimning. Att gå till en butik och rent fysiskt prova gränssnittet är inte så lätt i dagsläget.

Min kompis Egge som är inne på samma spår tipsade mig om Garmin Swim, en produkt jag sett och hade på min lista för att kolla upp. Men av någon anledning hade jag inte tänkt mig den som en ren inomhusklocka med det namnet. Men efter att ha läst instruktionsboken och en väldigt bra recention av klockan som gav en väldigt bra uppfattning om vilka funktioner som finns och hur de hanteras. Efter det bestämde jag mig, Garmin Swim skulle bli mitt träningshjälpmedel tills vidare.

Det som avgjorde för mig var antalet knappar. Med så många som 6 knappar får varje knapp sin funktion i mycket större utsträckning istället för många menyer att bläddra i. Detta är givetvis tacksamt för simmare som inte gärna vill ligga i vattnet och bläddra fram funktionerna man behöver. Den ger också ifrån sig olika pipsignaler så att gränssnittet visade sig mer lättorienterat än vad jag förväntade mig.

Tre knappar på vänster sida för klocka, simning och meny.När man tryckt på simning finns start/stopp och paus på höger sida som ger ifrån sig långa pip så att man vet att man är på rätt väg. När man avslutar sin träning dyker en meny upp på tre alternativ där spara är det mittersta. Men eftersom man kan höra på pipljuden när man är längst ner eller högst upp i menyn, är det lätt att hitta till ”spara”.

Sedan är ju problemet som alltid, att jag själv inte kan läsa av det som står på displayen. I vanliga fall hade jag behövt hjälp att läsa av och mata in det i min app i telefonen. Men så fort Garmin Swim kommer inom några meters räckvidd från min dator hemma, överförs automatiskt alla nya aktiviteter till Garmin Connect som är deras träningscenter. När aktiviteterna väl är där, överförs de automatiskt till mitt RunKeeper-konto (tack igen Egge) och jag kan se all information om dem.

Nu är det inte längre frågan om enbart tid, distans och kaloriförbränning. Nu mäts längder, simtag per längd och en massa annan data.

Som det verkar nu finns bara ett litet problem för att detta skulle ha varit optimalt. Klockan ger ifrån sig samma ljud oavsett om man trycker på paus eller för att starta tiden igen. Det hade varit perfekt om den kunnat ge olika pip för paus och start. Men jag tror nog jag ska kunna hålla reda på i vilket läge den befinner sig när jag stannar för att vila.

Nu har jag köpt klockan, lagt in senaste mjukvara i datorn och klockan och fått hjälp här hemma med att utföra alla inställnningar, så nu är det bara en simhall som behövs för att testa i praktiken och dit ska jag nästa vecka. Då blir det upp till bevis om ännu en teknisk pryl underlättar mitt liv :)

[tags]Garmin, GPS, Sport, Träna, Träning, Fitness, Cykling, Tandemcykel, Löpning, Simning, Triathlon, Simhall, Badhus[/tags]

2 reaktioner till “Garmin Swim”

  1. Ska bli spännande att höra hur den funkar, och klämma lite på den vid tillfälle. Kanske kan vara en idé att tipsa dem om start/stop/paus-pip ändringar till nästa fw-uppdatering. De har nog bara inte tänkt på att sådana som du är en utmärkt målgrupp :)

    1. Bra idé. Jag ska skicka det som ett utvecklingsförslag. Borde ju vara en smal sak att lösa precis som på Edge 500.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.