Göteborg 2009

20090813 Flumeride familjebildMinisemester i Göteborg 2009. Alla bilder hittar du längst ner på sidan!

Dag 1 Skrivet i bloggen 2009-09-12

Det blev en liten mjukstart denna första arbetsvecka efter semestern. Bara två dagar och några timmar på kontoret innan det bar iväg mot Stockholms Central för att ta X2000 kl16.10 mot göteborg!

Såklart att det blev en stor grej för barnen när vi i söndags lanserade nyheter, att vi ska åka tåg långt, inte vilket tåg som helst! X2000 som dom sett så många gånger passera när vi stått på Södra Station och väntat på vårt lokala pendeltåg och sagt ”det vill vi åka, fett häftigt!” Senast några av dem åkte tåg långt, var en skakig Kustpilen ner till Hultsfred för många år sedan, något dom knappast minns.

Inte nog med det, vi ska dessutom bo på hotell i två nätter. Det närmaste hotell de kommit, är väl hytten på Silja-kryssningen i somras, men det är inte riktigt samma sak även om det är lyx det med!

Men störst av allt var nog att vi ska gå på Liseberg i två hela dagar! Vilken grej! Jag inser ju hur slut i både fötter, ben och huvud jag kommer vara, men det finns en hel helg att kurera sen och man blir lycklig av andras, sina barns lycka, så är det ju! Och denna gången ska faktsikt även vi vuxna skaffa åkband. Senast jag var på Liseberg måste ha varit i 15–16-årsåldern så jag minns inte så mycket. Men tittar man på deras web tycker jag det ser ut som om de har lite roligare åkatraktioner.

Tågresan ner gick bra. X2000 är bekvämt, tar bara 3 timmar och några minuter. Barnen gick ”husesyn” på tåget, handlade i restaurangvagnen och sov. Väl framme i Göteborg hittade vi till Hotel Robinson ganska lätt, bara några 100 meter från centralstationen. Vi valde det eftersom vi har bott där en gång tidigare när vi var och tittade på Toto för snart tio år sedan med Egge och Karin.

Incheckningen gick bra och rummet var ganska normalt. Tyvärr fanns en svag lukt av mögel i badrummet och toalock och duschkabinen var lite trasig. Sånt där som är småsaker men lite tråkigt och inte alls som jag minns det.

Efter att vi intagit rummet gick vi ut på stan och letade mat. Stan var full av liv och rörelse och musik och vi stod en stund och tittade på något spanskt eller sydamerikanskt som var helt ok. Slutligen hamnade vi på Kinarestaurang där vi åt sen buffé innan vi trötta nu avslutar kvällen =).

Dag 2 Skrivet i bloggen 2009-08-14

Det är något speciellt med frukostbuffé på hotell. Egentligen är jag inte så mycket för frukost men det är väl lite som med själva tågresan, man känner att man är på väg. Så är det nog med frukosten, manär inte hemma. Alla sorters pålägg, juicer, kaffet, alla sorters flingor och ägg. Och såklart var detta även stort för barnen, att kunna gå och hämta när och vad man vill. För att inte tala om lyxen att få dricka så mycket oboy man vill =)!

Men inatt har vi alla sovit katastrofdåligt. En orsak är väl normen att en familj består av 2 vuxna och 2 barn efter vilket allt kretsar både vad gäller hotellrum, evenemangspaket etc. Vi som hade lämnat bort ett barn denna resa var ändå för många och fick därför ha ett barn hos oss i dubbelsängen som låg och sparkades. En kudde saknades, dubbelsängen som ständigt gled isär och ett fönster glömde vi stänga så alla nattens ljud av spårvagnar, ösregn och springande människor väckte oss stup i ett =).

På förmiddagen fick vi gå och handla lite kläder vi glömt hemma samt shampoo innan vi kunde duscha och göra oss i ordning för starten på det stora äventyret.

Vi hade fått en sumarisk vägbeskrivning men på den gick vi längs Avenyn upp till Götaplatsen, ner på Södra Vägen och bort mot Liseberg. Det var inte särskilt svårt även om vi missade själva huvudingången och råkade gå bakvägen in. Men där var det betydligt mindre folk så det blev en ren vinst =). För oss alla skulle spårvagn tur och retur kosta 200kr, så att gå 1,4km var ett lätt övervägande. Således lika sjuka priser som hemma vad gäller lokaltrafiken!

320kr inträde och 1950kr 2-dagars åkpass senare stod vi äntligen inne på Liseberg. När vi varit på toa och barnen fått sådana där ”tappa bort-band” runt armen var vi redo att sätta igång. Att tappa bort Emilia som vi gjorde om så bara för en kort stund när vi var på Gröna Lund var något av det värsta jag vart med om. Kanske inte för att jag var så rädd att hon skulle försvinna för alltid. Man hittar ju varandra förr eller senare, men den rädsla och skräck hon måste ha känt har jag väldigt bra kontakt med.. De stora barnen kan åtminstone våra mobilnummer utantill och vet att vi inte går någonstans utan dem. Värre när man är liten och det ska jag aldrig uppleva igen!

Dagens åkande blev väldigt upplevelserikt. trots de ganska långa köerna hann vi åka Flumeride och berg och dalbanan Balder. Båda dessa var något av det bästa jag upplevt i åkatraktion. Den lite mindre Lisebergsbanan påminner väldigt mycket om vår JetLine på Gröna Lund fast kanske snäppet bättre. Men i jämförelse med Balder blev den snabbt tråkig =).

Köandet på sådana här ställen är rena glädjedödaren. Det blir kanske 10–15 åk på en dag om man har tur. Men att spendera upp emot en halvtimme i kö för de mest populära atraktionerna är inte så roligt. Ändå är Liseberg bättre än Gröna Lund eftersom det finns mer yta och inte är lika trångt. Kändes inte heller lika stimmigt och bullrigt och det fanns gott om yta där det var tyst och lugnt om man behövde det.

På kvällen vid 7-tiden kom tre kollegor för att träffa oss. Vi satt ner en stund, käkade och tog en öl och pratade lite med Magnus Bäcklund tolkandes Tom jones-låtar på stora scenen i bakgrunden. Sedan gick vi till dansscenen och tittade på en fjärde kollega, Roy, som normalt spelar i Öckerö Big Band min nu gästspelade i Frölunda Big Band. Inte alls min musikstil men jag kan tycka att dom är väldigt duktiga! 12–14 väldigt samspelta som inte missar många hörbara toner. Att jämföra med vissa skränigare rock/punkband på 3–4 personer som har svårt att hålla sig till samma låt och tonart =).

Men vi tröttnade snart och letade upp våra barn och spenderade sista timmen med att åka i de klart kortare köerna. När tivolit stängde kl23 gick vi ut genom huvudentrén och gick sakta tillbaka mot hotellet. Jesper som är utrustad med ett otroligt lokalsinne guidade oss hela vägen hem. Det var full fest i stan tack vare Göteborgs kulturvecka och Go West så det fanns mycket för barnen att titta på.

Nu är vi åter på hotellet och inatt blir det nog inget snack om att sova gott. En extra kudde har vi fått av receptionen och det glömda öppna fönstret är nu stängt. Bara svaga ljud av fest och spårvagnar utanför. Och nu ska vi sova och jag med en känsla av att jag älskar Göteborg!

Dag 3 Skrivet i bloggen 2009-08-14

”Välkomna ombord på X2000 mot Stockholm. Vi vill be er vara uppmärksamma på fick/väsktjuvar. En kille har just blivit av med sin väska. Hjälp oss gärna att hålla ögonen öppna. Biston finns i vagn 4…”

Allt underbart är kort och nu är vi redan på väg hem. Ett X2000 från Göteborg till Stockholm ankommer snart Stockholm Central, alla sträcker på sig, gäspar och går på toa och utanför rusar Södertälje, Älvsjö, Stockholm Södra förbi och det är bara minuter kvar innan X2000 byts ut mot ett vanligt pendeltåg och känslan av att resa byts ut mot känslan av transport och återgång till det vardagliga vanliga. Låter jag negativ? Helt riktigt, det känns inte alls kul att det är över!

Dagen har varit bra men lite stressig. På förmiddagen packade vi, åt lite innan vi åter infann oss på Liseberg lagom tills de öppnade kl13. Idag hann vi bara vara där i 4 timmar eftersom vi hade vårt tåg att passa. Men jag tycker vi hann med mycket ändå. En del besvikna miner men på det stora hela hann nog alla åka det dom ville. Jag och Maria hann åka Balder igen och inte minst årets nyhet, Kanonen! Den var värd sina 25 minuter i kö, åtminstone en gång.

Men det är som vanligt när allt närmar sig sitt slut, då har barnen vant sig, lärt sig hitta, känner sig trygga och börjar tycka det är roligt och kunna fara runt på egen hand. Och då är det dags att åka hem. Det är egentligen då man borde stanna 2 dagar till =). Men halv sex lämnade vi Liseberg för den här gången gick gick tillbaka till hotellet för atthämta vår packning och en dryg halvtimme före avgång stod vi vid tåget och väntade.

Det märktes att alla var otroligt trötta och det var sjukt skönt att sätta sig ner och vila ryggen som börjat värka oroväckande mycket efter 2 dagar på stående fot. Efter ett besök i restaurangvagnen blev några av oss grymt besvikna och lurade på hoppet om lite mat men i övrigt har ingen orkat sitta och surfa på internet utan sov, tittade på film i iPoden, lyssnade på musik eller ritade. Och själv sitter jag redan och drömmer om nästa semester, kanske Göta kanal, med turbåt om det inte går med egen? Ganska destruktiva tankar nu när det är så långt kvar. Eller tvärt om, det som håller modet och längtan vid liv.

”Nästa, Stockholm Central, tågets slutstation. Titta runt era platser efter kvarglömda föremål. Tåg mot Uppsala avgår…”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.