En actionkamera, Garmin VIRB Elite

Bild: Actionkamera Garmin Virb Elite Bild: Joakim Nömell med actionkamera Garmin Virb Elite monterad på cykelhjälm Bild: Ledarhund med actionkamera Garmin Virb Elite monterad på sele

För en tid sedan skaffade min kompis och pilot en en actionkamera av märket Garmin. Den lanserades tidigare under hösten 2013 och det är klart man blev sugen :) De tillfällen jag känt att jag velat filma händelser har väl inte varit så många men det händer men det skulle säkert bli fler om man hade en :)

Just Garmins actionkamera lockade lite extra. Elite-modellen har inbyggd GPS och lite andra sensorer och är även kompatibel med ANT-sensorer som puls, fart/takt, kraft och temperatursensor. Kameran samlar in alla tillgängliga data så länge den är på och sparar dem i separata filer. När man sedan filmat kan man lägga på dessa data i filmen vilket är väldigt coolt :) Då skulle man kunna se oss fara fram med cykel och samtidigt se exakt puls, fart, pedaltakt etc.

Vid besök på Sweden Bike Expo 2013 passade vi på att klämma på den i Garmins monter. Den gav ett väldigt kompakt, robust och tåligt intryck. NÄr vi pratade med en i montern påstods att kameran inte gav ifrån sig några akustiska signaler eller vibrationer alls varför jag inte skulle kunna sköta den. Det blev en liten besvikelse men vi litade inte riktigt på personalens kunskaper och bestämde att kolla själva på annat sätt senare.

När kompisen hade haft sin kamera i ca två veckor skrev han om sina första intryck av kameran. Det mesta av intresse står där och jag hade inte tänkt upprepa det utan skriver så här långt under på alla punkter. Viktigast var förstås att tillgängligheten ändå inte var så illa som man sa i montern där på mässan i höstas. Nu har Garmin även släppt en trådlös fjärrkontroll för att styra filmning och fotografering och detta kvitteras med pipsignaler. Så det blev avgörande för mig att till slut själv skaffa en.

Självklart vill jag göra lite häftiga och fartfyllda cykelvideos och jag har haft en önskan att kunna visa hur en ledarhund arbetar och med en actionkamera fäst på hunden eller hundens sele visa hur det ser ut ur hennes perspektiv. Sedan är det väl bara fantasin som sätter gränserna för vad man mer kan använda den till.

Den första riktiga provfilmningen blev nu idag när jag och MP cyklade. Med kameran fäst på MPs hjälm blev det en dryg timmes film som man kanske kan få ut något roligt ur. Jag har även monterat ett fäste på hundens sele för att testa om det fungerar.

Sedan ser jag mycket fram emot vårens många långa motionslopp. Kanske vill man inte filma så hemskt mycket men det blir väldigt enkelt att fotografera när som helst under körningen. Annars måste jag hålla på och fippla med telefonen vilket inte sker eftersom det är så omständigt.

Till kameran har jag beställt några extra fästen. Jag håller med Egge om att det är trist att det följer med så lite fästen med kameran. Det enda som följer med är klisterfästen för plana och konkava ytor. Jag har kompletterat med fäste för tjocka och tunna rör för att kunna fästa på cykelstyre och hundens sele, ett hjälmfäste och några extra länkar och vinklar. Det finns också en sele för att fästa kameran på axeln och ett fäste för att montera den på armen, handleden eller benet. Dessa två känns det som om jag kommer vilja ha framöver. Just montering på axeln skulle nog kunna passa ganska bra vid cykling.

Eventuella alster publiceras framöver.

[tags] Garmin, Actionkamera, Hjälmkamera, Filmkamera, Cykel, Cykling, Tandemcykel, Paracykel, Ledarhund, Ledarhundar[/tags]

Geotagga bilder med Canon GP-E2 del III

Som jag skrev i mitt förra inlägg blev jag lite besviken när jag till slut fick min Canon GP-E2 GPS-mottagare från CyberPhoto. Det visade sig att just på min kameramodell var man tvungen att ansluta GPS-mottagaren via USB-kabel och det inte att ha den monterad i tillbehörsskon på kameran.

Jag påtalade informationsmissen för Cyberphoto och jag var beredd att returnera varan eftersom det inte blev som jag tänkt mig. CyberPhoto beklagade informationen och jag blev erbjuden ett extra bra pris på en Canon tillbehörsarm att sätta fast GPS-mottagaren på istället.

Idag kom armen och det blir bra. Jag är för intresserad av möjligheten att kunna geotagga mina bilder för att avstå trots besväret med att ansluta via USB-kabel med de risker det medför att kabeln eller kontakten ska skadas när man är ute och fotograferar. Fördelen blir också att tillbehörsskon blir ledig för extern blixt exempelvis. Om GPS-mottagaren sitter monterad i skon, fälls inte heller den inbyggda blixten ut vilket ytterligare begränsar.

Men den här lösningen blir bra även om det blir ett monster till kamera med både GPS på arm och extern blixt monterad.

[tags]Canon, Geotag, Geotaggning, Geotagging, GPS, Kamera, Systemkamera, Digitalkamera, Foto, Fotografering, Cyberphoto[/tags]

Geotagga bilder med Canon GP-E2 del II

Bild: Canon EOS 7D med GP-E2 GPS-mottagare

Idag är det så dags att prova GPS-mottagaren till systemkameran för att geotagga bilder, det vill säga lägga in information i bilderna om vart de är tagna.

Kameran är uppgraderad med senaste mjukvaran och när jag läser information på nätet om hur den fungerar mer i detalj, hittar jag en liten fotnot i manualen och i en amerikansk blogg om att mottagaren har en liten begränsning med just vår kameramodell Canon EOS 7D. Det visar sig att GPS-mottagaren inte är kompatibel med kamerans tillbehörssko utan måste anslutas med USB-kabel i kamerans USB-port på sidan. Vidare kan kameran inte spara information om kompassriktning i bilderna vilket är möjligt på övriga kompatibla kameror.

Jag känner faktiskt att jag blivit lite lurad på den här punkten. På Cyberphotos produktsida står ingenting om detta. Bara att just EOS 7D kräver mjukvaruuppgradering för att fungera. Där hade man kunnat lägga till att även anslutning via USB-kabel krävs på denna modell.

Nu har jag handlat som företagskund och då försvinner nog möjligheterna med öppet köp skulle jag tro, jag håller på att läsa på om detta. Men jag är inte heller säker på hur jag ska göra. Jag vill fortfarande ha funktionen, men tycker att ganska viktig information inte angavs i produktbeskrivningen.

Problemet med USB-kabel ansluten i GPS-mottagaren och kamerans vänstra sida, är att det lätt blir skador när man är ute och fotograferar. Var gång man tar upp kameran ur väska eller från axeln så ska USB-kabeln anslutas och kopplas ur och bortsett från att det tar extra tid, så ökar även det slitage. Att ha kameran i axelremmen och USB-kabeln ansluten är uteslutet. Räcker med att man stöter till en passerande människa eller liknande så är kontakten knäckt och förstörd.

Visserligen har jag tänkt på att problemet med blixt uppstår när GPS-mottagaren sitter ovanpå kameran i tillbehörsskon. Det går så klart inte att ha en extern blixt monterad då, men även den inbyggda blixten blir obrukbar eftersom den inte går att fälla upp när det sitter ett tillbehör i tillbehörsfästet. Så ingen lösning känns längre helt perfekt.

Nu när den värsta besvikelsen och frustrationen lagt sig ska jag ändå prova hur det fungerar i praktiken. Vid inomhusfotografering kan man ändå inte använda GPS-mottagaren och kanske nöjer man sig med att ta något eller några foton med geodata så kan man sedan kopiera platsinformationen till bilder som är tagna på eller ungefär på samma plats, det är ändå ganska lätt gjort i iPhoto för Mac som vi använder. Sedan får jag se vad Cyberphoto svarar. Kanske vill de ge mig ordentlig rabatt på en tillbehörsarm Canon AB-E1 som kompensation så blir inte tillbehörsfästet upptaget och USB-anslutningen kanske något mer skyddad.

[tags]Canon, Geotag, Geotaggning, Geotagging, GPS, Kamera, Systemkamera, Digitalkamera, Foto, Fotografering, Cyberphoto[/tags]

Geotagga bilder med Canon GP-E2

Jag har länge fascinerats av möjligheten att geotagga bilder, det vill säga att lägga in information i bilden om vart den är tagen. Rent tekniskt handlar det om att stoppa in GPS-koordinater i bildens information som sedan gör det möjligt att visa vart bilden är tagen på en karta.

Men det har varit ganska krångligt att få till detta och varit förenat med ganska många steg och flera processer för att få till det. Det har krävts extra program och mycket manuellt arbete och det har inte tilltalat mig av flera skäl. Framför allt för att jag inte kan göra det på grund av min synnedsättning och för att det har varit enormt tidsödande.

De senast 4 åren har jag försökt lösa det genom att samtidigt ta ett foto med min iPhone på samma plats. Smartphones har den funktionen idag, att information om plats stoppas in i bilden. Då har det varit lite lättare sedan att i fotoprogram kopiera platsinformationen från en bild till flera andra istället för att pricka in dem på exempelvis en karta eller spara platsdata på annat sätt och mata in det manuellt.

Men det har ändå krävt en del manuellt arbete som inte gjort det lätt och naturligt.

2010 köpte jag en Panasonic Lumix DMC-TZ10, en liten smidig kamera i pocketfomrat med inbyggd GPS för att jag hoppades att det skulle underlätta ytterligare. Då, med iPhone 3GS var kameran kanske inte av den standard man önskade sig och batteritiden var också ett problem. Det fungerade inte speciellt bra eftersom GPS-mottagaren i TZ10 tog en evighet på sig att lokalisera sateliter i vad mån den över huvud taget lyckades. Även om bildkvaliteten var bättre än min dåvarande smartphone så blev den liggande mestadels.

Jag har hela tiden tänkt att en GPS-mottagare direkt monterad på systemkameran som man huvudsakligen vill använda för fotografering vore den perfekta lösningen. Jag hittade några under åren jag letade, mottagare man monterade i tillbehörsskon på kameran och som lagrade GPS-positionen var gång man tog en bild. Dock lagrades GPS-positionen i mottagaren tillsammans med tid och datum då bilden togs. Sedan fick man ändå sitta och jämföra och lägga in informationen manuellt vid datorn sedan. Det löste inte mitt behov.

Canon GP-E2 har funnits ett tag på marknaden och jag har läst och funderat en hel del det senaste året. Den gör precis det jag vill, monteras i tillbehörsskon på kameran eller via USB-kabel in i kameran som lagrar platsinformationen direkt i bilden när bilden tas. Inget extra manuellt arbete, perfekt!

Men omdömet har varit lite blandat på nätet. Jag har jobbat många år med GPS och är väl förtrogen med systemets för- och nackdelar. Den klara nackdelen är just att rena GPS-mottagare, som inte har hjälp av mobilnätet för att snabbt hitta sin position, kan ta lång tid på sig att lokalisera sig. Jag har läst på nätet att användare ibland över huvud taget inte fått det att fungera tillförlitligt.

GPS är ett känsligt system, både för väder och för omgivande miljö. Finns mycket skog eller höga hus runt omkring och det inte är fri sikt mot skyn i stora vinklar, kan det ta tid för mottagare att hitta sateliter och lokalisera ens position. Ibland kan presitionen vara så dålig, att presitionen kan variera flera 100 meter och inomhus fungerar GPS över huvud taget inte annat än i sällsynta undantagsfall.

Canon GP-E2 är dessutom ganska dyr. Med en prislapp på 2900kr inklussive moms drar man sig lite för att slå till. Inga stora pengar i kamerasammanhang i semiproffs-klassen, men ändå mycket pengar för något som kanske ändå inte är helt perfekt.

Men fascinationen för platsinformation i bilder överväger. När man fotograferar hemma är det mindre viktigt. Då är det dessutom lättare att lägga in platsinformationen manuellt i efterhand. Men ute på resa tycker jag det är ett otroligt tillägg. Man kan få hjälp att komma ihåg vart man var genom att se bild och karta när man senare tittar tillbaka, minnas platser och man kan också skapa fotoalbum med kartor. Finns informationen får fantasin mindre gränser när det gäller vad man kan göra med möjligheterna.

Geotaggning är inte bara intressant när det gäller bilder. Även inläggen här på nomell.se är geotaggade, det vill säga har information om exakt plats om vart i världen varje inlägg är skrivet. På kartan nedan kan läsaren till exempel se att detta inlägg är skrivet hemma i min egen soffa :)

Nu ska det bara provas rent praktiskt så får vi se vad resultatet blir.

[geo_mashup_map]

[tags]Canon, Geotag, Geotaggning, Geotagging, GPS, Kamera, Systemkamera, Digitalkamera, Foto, Fotografering[/tags]