Bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen med Legimus del III

Något försenad lanseras nu version 3 av läsprogrammet Legimus för mobiler och surfplattor. För ett år sedan lanserades version 1 och tanken var då att programmet skulle lanseras i 3 steg under sommaren och hösten.

Men nu är den äntligen här och det känns riktigt roligt! I appen har man tillgång till bibliotekets samtliga dryga 90000 talbokstitlar genom en enkel sökning på titel eller författare. Boken kan sedan läsas strömmande eller offline i ett enkelt gränssnitt.

För att kunna använda appen krävs att man har ett konto i Legimus vilket man bara kan få om man har någon form av läshinder så som synskada, dyslexi och liknande.

Det tog inte så lång tid att hitta de första buggarna trots att man tydligen betatestat programmet. Jag fick det att krascha ganska omgående så hårt att jag fick ta bort appen helt ur min mobil och ominstallera.

Men det fungerar så här långt och jag har sökt och letat lite för att se hur det fungerar. Jag tror att mitt läsande åter kan ta fart nu när det åter är ganska enkelt att hantera böcker i mobilen.

[tags]Bibliotek, Böcker, Talböcker, Ljudböcker, DAISY, Synskadade[/tags]

Bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen med Legimus del II

Idag lanserades version två av appen Legimus för iPhone och iPad. Det är steg 2 av 3 i utvecklingsfasen och vid detta steg har man lagt till möjligheten för taltidningsprenumeranter att läsa tidningen direkt i mobilen.

För oss bokläsare innebär denna version inga större förändringar annat än lite stabilitetsförbättringar och möjlighet att läsa böcker med appen i bakgrunden. Fortfarande måste man ladda ner boken i webläsaren eller via datorn och överföra den till läsprogrammet Legimus vilket är långsamt och omständigt och väldigt krångligt för de flesta användare.

I Steg 3 som beräknas senare i höst, ska man kunna både söka böcker och läsa både strömmande och offline direkt i appen. När det blir verklighet tror jag det kan bli intressant på riktigt.

[tags]Bibliotek, Böcker, Talböcker, Ljudböcker[/tags]

Bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen med Legimus

I september 2010 skrev jag om möjligheten att få bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen i och med appen DAISY Reader. Det var ett projekt som Myndigheten för Tillgängliga Medier – MTM dåvarande Tal- och Punktskriftsbiblioteket – TPB körde ihop med företaget Storytel. Jag var aktiv betatestare av appen för iPhone och tanken och början var bra, men projektet slutade i ingenting. Från mitt perspektiv skulle jag tro att allt strandade på en uselt utvecklad app som säkert kostade för mycket pengar att få ordning på. Så i december 2012 lades allt ner och tjänsten stängdes ner. Man sade att man hade ett nytt projekt och en ny app på gång som skulle lanseras framåt våren.

Idag har jag testat appen Legimus för iPhone och det ser riktigt bra ut. Man säger på Legimus hemsida att appen ska lanseras i tre steg. I denna första version ska man kunna ladda ner böcker via webläsaren i iPhone eller iPad och öppna dem i Legimus-appen. Där ska man kunna läsa offline och förflytta sig i boken på sedvanligt sätt. Appen har även stöd för text.

I augusti i år sägs version 2 lanseras då de som prenumererar på dagstidningar ska kunna läsa dessa i appen och slutligen i oktober ska sista versionen lanseras då man ska kunna söka efter och ladda ner böcker direkt i appen.

Som det är nu måste man alltså först logga in, söka efter och ladda ner boken i webläsaren på iPhone eller iPad. Detta är inget stort problem för mig men det kommer i nuläget inte bli så tillgängligt för de allra flesta. Att surfa fram och ladda ner önskad bok är ganska många steg i nuläget.

I version 3 som man planerar till oktober så hoppas och tror jag det kommer bli mycket bättre. Denna app verkar klart mer genomtänkt och man verkar ha användare med skärmläsare i åtanke redan från början vilket bådar gott.

[tags]Bok, Böcker, Talböcker, Ljudböcker, Bibliotek, DAISY, Legimus, MTM, TPB, Tillgänglighet, iPhone, iPad[/tags]

Bibliotekets talbokssortiment direkt i mobilen

Företaget Storytel tillhandahåller tjänsten att läsa ljudböcker via dator och mobil. Man kan lyssna strömmande eller ladda ner boken i sin mobiltelefon för att kunna läsa oberoende av tillgången till mobildatanät. Jag själv skaffade Storytel i juli 2009 och blev årskund efter en del test. I början fick jag lyssna via dator eftersom det då inte fanns någon tillgänglig mobilklient. Numera kör jag appen i iPhone vilket fungerar utmärkt.

Nu har Storytel startat ett projekt tillsammans med Tal- och Punktskriftsbiblioteket där man vill kunna erbjuda människor med läshandikapp samma möjlighet med talböcker som inte ska förväxlas med ljudböcker. Ljudböcker är i ren MP3 och på CD och läses ofta in av författare eller skådespelare för att tilltala den vanliga marknaden av läsare och ljudböcker blev verkligen en succé. En talbok däremot är förvisso även de numera i MP3-format men med extra styrkod för att göra det möjligt till lite mer detaljerad navigering, sökning och förflyttning i boken. I en MP3-bok kan man bara hoppa fil för fil medans man i en talbok i så kallat ”DAISY-format” kan hoppa fraser, sidor, stycken, kapitel etc. Hur detaljerad navigering som finns i boken kan variera.

I dagarna har man därför släppt en app i App Store som heter DAISY Reader som är en första testversion för en begränsad grupp läshandikappade iPhone-användare. Vi som ingår i testgruppen ska få testa appen under ett par månader och sedan utvärdera den. Under tiden får vi tillgång till ca 80.000 talböcker!

Vad som händer om testet faller väl ut har det inte sagts något om. Att man väljer just iPhone som plattform nu har nog med enkelheten att göra men min egen gissning är att man tänker sig andra plattformar och enheter för tjänsten framöver eftersom man på detta sätt inte når så väldigt många i gruppen.

Men nu ska jag ägna hösten åt att läsa så öronen blöder!

[tags]Bok, Böcker, DAISY, Talbok, Talböcker, Handikapp, Funktionshinder, Bibliotek, TPB, Punktskrift[/tags]

Storytel.se del III

I juli förra året provade vi Storytel.se då man fick prova det fritt i 30 dagar. Vi var dessutom så fula att vi registrerade våra övriga mobilabonnemang månaderna efter och fick på så vis lite längre test- och lästid. Vi var inte bara snåla utan tyckte väl även att tjänsten dels fungerade lite hackigt i början och att utbudet kanske var lite tunt för den prenumerationsavgiften.

Ett stort minus var att man från Storytels sida inte verkade och verkar visa minsta intresse för att göra sina tjänster tillgängliga för bland annat synskadade. Det är ju en rätt stor och självklar målgrupp som traditionellt var de som började med ljudböcker. Alla som nu läser ljudbok i sina bilar på väg till och från jobbet och landet, har ju oftast ingen aning om att det är ”vi” som är upphovet till denna lyx. Fast det är ju inte vi synskadade som gjort det möjligt till lyxiga författar- och skådespelarinläsningar. Det är den kommersiella marknadens förtjänst. Vi har i många år fått stå ut med halvdana inläsare med felaktiga uttal och stakningar, men så klart också en hel del guldkorn!

Vi var flera som påtalade för Storytel att deras applikation för mobiltelefoner var helt okörbar om man inte ser och använder såkallad ”skärmläsare” och att deras hemsida var under all kritik om man har någon form av hjälpmedel. Åtminstone jag fick någon vag kommentar som man alltid får som gick ut på att ”vi tittar på det” där man redan mellan raderna förstår att man inte kommer lägga ner någon direkt möda på det. Och därmed sluter man sig till skaran som stänger ute en liten och viktig målgrupp som det egentligen är så lätt att låta få delta.

Mina åsikter om Storytel kvarstår. När de vänder gruppen synskadade ryggen kanske man inte går miste om så mycket inkomstbringande kunder initialt. Det är ju en grupp som traditionellt är van vid denna möjlighet kostnadsfritt och kanske inte heller så köpkraftig. Men det är ju en inställning många synskadade kommer och borde behöva ompröva när man kan få så mycket mer så mycket snabbare för en ändå i sammanhanget ganska liten kostnad. Det Storytel mest går miste om är sitt rykte och framtida möjligheter. När man ändå satte ner en milstolpe i internetvägen kunde man ganska lätt passat på att dessutom vara bäst på att vara tillgänglig. Nu är det lättare för andra att göra om och på ett ganska tydligt sätt göra bättre.

Men för en vecka sedan låg jag och kunde inte sova och låg och lekte med min iPhone och surfade in på AppStore och bestämde mig för att testa Storytels app. Tyvärr verkade 30-dagars gratisperioden vara borta så det fick bli 99kr för 30 dagar.

Till min stora glädje upptäckte jag att deras app för iPhone var helt användbar med skärmläsaren VoiceOver vilket nog inte är så mycket Storytels förtjänst utan snarare mer tur och apple-krav. Och nu tycker jag även utbudet ser ut att ha ökat något.

Planen var att prova i 30 dagar men det dröjde 5 dagar innan en säljare ringde och ville sälja ett års abonnemang till mig. Jag hade i och för sig bestämt mig för att låta testperioden gå ut innan jag bestämde mig men det hade fungerat så bra och jag hade redan plöjt flera böcker så att jag tyckte att jag kunde gå till beslut. Dessutom är vi ju fler i familjen som kan dela på tjänsten så det kommer nog att betala sig.

Det fungerar utmärkt att läsa både hemma över sitt trådlösa nätverk och ute på resa över 3G. Och just i skrivandets stund ingår datatrafiken från alla svenska teleoperatörer men sådant måste man kontrollera. Om inte trafiken skulle ingå måste man se till att ha fri datatrafik på sitt mobilabonnemang. Annars kan det bli onödigt dyrt.

I appen kan man söka både på kategorier och författare och titlar. I sin bokhylla kan man ha flera böcker och ha flera pågående samtidigt och den minns spelpositionen även om du flyttar dig till datorn eller en annan telefon. Det enda jag saknar är kopplingen till ”sociala medier” så som FaceBook och Twitter. ”jnomell har just börjat läsa boken …” och sedan en liten länk till boken =)

Nu hoppas jag Storytel läser det här! Fixa tillgängligheten i spelaren för Symbian-telefoner och förstör inte iPhone-appen i framtida uppgraderingar. När ni är stolta över er tjänst, kan ni vända er till synskadeorganisationerna, marknadsföra och ge erbjudande till alla de flera 100 synskadade idag som både använder mobiltelefon med skärmläsare vardagligen och plöjer böcker vardagligen!

[tags]Bok, Böcker, Ljudbok, Ljudböcker, Talbok, Talböcker, Storytel, Bokförlag, Apple, iPhone, VoiceOver, Hjälpmedel, Tillgänglighet, Synskada, Synskadad, Synskadade, Blinda[/tags]

Storytel.se del II

Nu har vi haft Storytel.se en månad på prov och vi har redan läst 4 böcker! Tjänsten fungerade sådär i början. Andra boken vi läste verkar man ha haft problem med tjänsten, det hackade och stannade men sedan har det funkat bra. Mobilapplikationen som finns har jag inte haft möjligheter att prova. Den är skriven i Java och hjälpmedlen till mobilen som talar skärmen är helt tyst. Jag har tipsat dom om problemet så får vi se om man gör något åt det. Men svaret ”jag trodde bara att det funkade med Symbian-applikationer” visar ändå att man åtminstone tänkt tanken kring tillgänglighet. Men jag meddelade att både Java-applikationer går att anpassa och att deras egen hemsida borde fixas till för oss som använder skärmläsare så får vi hoppas att det ger lite resultat med tiden.

Jag tycker fortfarande idén är bra precis som Spotify och att så länge man har tillgång till internet är allt frid och fröjd. Men att läsa och lyssna på resande fot, ombord på ett tåg eller landsvägsbuss där mobila bredbandsmöjligheterna kan vara lite si och så med, så är det inte fullt lika bra. Som med musiken, så finns det ändå en ådra inom mig som vill ha saker lokalt på min dator eller iPod. Jag tycker inte om att till 100% vara så upplåst kring tillgången till internet. Men med bloggen, Facebook och mailen så är frågan om man inte redan är 100% låst =)?

[tags]Bok, Böcker, Ljudböcker, Talböcker, Storytel, Bokförlag, Musik, Spotify, Fildelning, Nedladdning, Illegal Nedladdning, Illegal Fildelning, Skivbolag, Skivindustrin, Streama Musik[/tags]

Storytel.se

I oktober förra året skaffade jag Spotify som lanserades och verkade väldigt lovande. Den hade inte all musik men väldigt mycket och mer skulle det bli. Men så blev det ju inte, vid årsskiftet ungefär, försvann en stor del av mina spellistor och mycket musik försvann. En del musik, en väldigt liten mängd kom tillbaka, och försvann igen.

Men tanken är bra och jag ville redan då ha en Spotify ”film edition” för streamad film. Tänk att kunna söka på vilken filmtitel som helst och sedan titta på den! Men det finns ju en rad hinder, både infrastrukturella problem men framför allt tror jag filmindustrin om möjligt är ännu värre än skivindustrin.

Men nu dök Storytel.se upp. En tjänst som liknar Spotify men för att streama ljudböcker istället. Ett tusental titlar sägs finnas i databasen redan och jag har fått positivt utslag på de sökningar jag gjort på mina favoritförfattare. Det finns även en spelare för mobiltelefoner med fri datatrafik i Sverige vilket är väldigt lovande. Tyvärr visade sig spelaren vara otillgänglig för oss med skärmläsare men det kanske löser sig.

30 dagars testperiod och därefter ett par olika kostnadsnivåer beroende på hur flitig läsare man är. Men just nu hårdtestas tjänsten av min dotter och så fort regnet kommer tillbaka, ska jag också läsa om en del titlar jag inte läst på länge.

Allt väl, det är kul med nya intressanta tjänster på internet och jag tror verkligen detta är en bra lösning för att kanske minska bokförlagens och skivblagens betydelse och möta den nya tiden. Att kunna ta betalt för saker även på internet. Att stoppa nedladdning, tror jag inte blir lika lätt eftersom jag fortfarande hävdar att många fildelare aldrig skulle nöja sig med den ens mest förmånliga lösningen på debitering. Fildelning och illegal nedladdning är en egen kultur och en ”grej” även om man gärna säger att det mest beror på bristen på bra lösningar för att ta betalt och prissättningen.

Men det är som sagt ett bra alternativ. Ändå är det något som stör mig. Att ständigt vara beroende av dator och bredband eller i Storytel.Se’s fall, mobil och bredband. Mitt sätt att konsumera både böcker och musik bygger på att jag ska kunna ha det på tåget, båten eller bussen lika väl som i sängen på kvällarna och då blir inte streamade tjänster lika flexibelt som att ha en bok eler musik på sin MP3-spelare. Och för att kunna läsa böcker i myshörnan eller i sängen krävs en dator och det känns inte helt optimalt.

Men jag råder dig att prova Storytel.Se. Gå in på Storytels Spotifyerbjudande och få 30 dagar gratis tjänst.

[tags]Bok, Böcker, Ljudböcker, Talböcker, Storytel, Bokförlag, Musik, Spotify, Fildelning, Nedladdning, Illegal Nedladdning, Illegal Fildelning, Skivbolag, Skivindustrin, Streama Musik[/tags]

Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda” del V

Boken har förvisso redan kommit, men inläggserien får fortsätta heta på samma sätt. Jag har tyvärr ännu inte kunnat läsa boken eftersom den ännu inte finns utgiven i något tillgängligt digitalt media för min del. Men jag har följt debatten och väntar spänt på att boken ska komma och gå att läsa även som ljudbok.

Idag fick vi se Liza Marklund i en första TV-intervju och det var ju ett framsteg att hon visade sig. Där skyddade hon sig med källskydd och att boken Gömda var en dokumentärroman och alltså att en hel del var förändrat för att skydda personer och hon hävdar fortfarande att det finns stöd i dokumentation från 100-tals myndighetspersoner och domar. Något som naturligtvis inte går att säga emot eftersom hon hänvisar till sitt källskydd och inte kan visa vilken dokumentation. Ett omöjligt läge.

En annan intressant vinkling av dagens intervju var gästerna i studion efterråt som ifrågasatte mediadrevet som förföljt Liza Marklund, och då hajade jag till lite. Det är ytterst sällan som någon reflekterar över hur medias hantering påverkar den drabbade. Men att det i det här fallet råkar vara Liza Marklund som pressas hårt verkar väcka den frågan. det är i och för sig inget fel i det, jag hr aldrig varit utsatt och skulle heller aldrig vilja bli det. Men den frågan borde väckas var gång någon blir utsatt, oavsett vem det är. Med det fria ordet som vi alla skulle dö för att försvara, motsätter att någon kontrollerar medias sätt att sköta nyhetsbevakningar i uppskruvade situationer och att media själva skulle ha någon etisk broms när det börjar lukta blod och död, det har ju visat sig helt osannolikt. Så slakten kommer fortsätta om och om igen så fort något dyker upp.

Och där är väl gränsdragningen lika svår som mellan sann historia och dokumentärroman eller ”baserad på en sann historia”. I medias fall är gränsdragningen svår mellan slakt och granskning. Kanske är det så att någon måste förföljas av drevet för att granskningen ska kunna vara just det. Det är ju någon som gjort fel med flit eller obetänksamhet eller någon som har något att dölja, som i Lizas fall. Och då måste kanske drevet gå för att någon gång få fram hur det egentligen förhåller sig. Inte lätt avvägning.

Sedan pratade man också om oss bloggare och vår makt. Såklart, ord är makt och här skriver vi vad vi tycker och alla kan läsa och har lika stor rätt till det som alla andra. Och man ställer kanske inte lika höga krav på vår objektivitet och etik och kanske är vi en egen sorts mediadrev med minst lika stor makt.

Och som sagt, det är något jag tror på om vi alla någonstans försöker behålla etiken och respekten i maktmedlet. För om vi och övriga media inte fanns, skulle så mycket annat bara hända i tysthet.

Men som sagt, jag ser fram emot att läsa Monica Antonssons bok och bilda mig en egen uppfattning. Att Monica framfört mycket fakta och att Liza Marklund inte dementerat att det är den Mia Eriksson, tyder ju på att det finns en del fakta. Men innan jag har läst hävdar jag fortfarande att en dokumentärroman i ett så allvarligt ämne som kvinnomisshandel, är som att be om problem och jag kan förstå människors besvikelse och tal om tappad trovärdighet. Verkligheten är tillräckligt allvarlig för att hitta på och bre på extra för att göra historien bättre om det nu är det som varit avsikten. Den här historien tror jag kommer fortsätta ett bra tag framöver.

[tags]Monica Antonsson, Mia Eriksson, Maria Eriksson, Liza Marklund, Kerstin Weigls, Piratförlaget, Gömda, Asyl, Mias hemlighet, Emma Mias dotter, Mias systrar, Mia sanningen om Gömda, Trossen, Paradiset, Kvinnomisshandel, Misshandel, Förföljelse, Boktips, Böcker, Media, Medier, Medierna, Blog, Blogg, Bloggare, Bloggande, TV, TV4[/tags]

Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda” del IV

Förra lördagen skrev jag och berättade att de i P1 Medierna hade ett repotage om Monica Antonssons kommande bok om Mia Eriksson, där hon avslöjar att mycket av det som står där är bluff och påhitt.

Jag har tidigare skrivit om vilka konsekvenser jag befarar att det här kommer få så jag skulle bara upprepa mig om jag gjorde det igen. Men i dagens Medierna i P1 hade man en uppföljning på förra lördagens inslag och vad som hänt den gångna veckan. Jag har såklart med stort intresse följt Monica Antonssons blog och det är bara tråkigt att jag lär få vänta innan boken kommer i något tillgängligt läsbart medie — om den alls gör det. Jag får väl maila henne och fråga om man kan få läsa den digitalt istället =)

Men det som i korthet hänt den gångna veckan är att ”Mia Eriksson” JK-anmält Monica Antonsson för att hon ska ha avslöjat hennes identitet i boken och på bloggen. Liza Marklund har i sin tur anmält ett antal tidnngar som skrivit om boken för Pressens Opinionsnämnd – PO. Hon har givit en intervju i Expressen: ”Jag har aldrig ljugit”. Samtidigt som Liza Marklund hävdar förtal, gör ”Mia Eriksson” en JK-anmälan mot Monica Antonsson för att hon hävdar att hennes identitet är röjd. Två som talar emot varandra ganska tydligt.

När nu boken når oss läsare får vi väl se vad som händer. Och på söndag den 14:e kl10.00 har TV4 Nyhetsmorgon ett inslag där man intervjuar människor i ”Mias” hemstad Oxelesund, missa inte det!

Det här kommer nog bli en rejäl cirkus medialt.

Lyssna på Medierna 2008-12-13.

* Texten korrigerad 2008-12-14 efter påpekande i sakfel i kommentar.

[tags]Monica Antonsson, Mia Eriksson, Maria Eriksson, Liza Marklund, Kerstin Weigls, Piratförlaget, Gömda, Asyl, Mias hemlighet, Emma Mias dotter, Mias systrar, Mia sanningen om Gömda, Trossen, Paradiset, Kvinnomisshandel, Misshandel, Förföljelse, Boktips, Böcker, Sveriges Radio, Sveriges Radio P1, SR, SR P1, Medierna[/tags]

Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda” del III

I dagens upplaga av Medierna i P1 talar man om Monica Antonssons kommande bok, ”Mia – sanningen om Gömda”. I programmet får ”mannen med de svarta ögonen” Osama komma till talls och man berättar om boken. I programmet framkommer inget nytt som inte redan kunnat läsas på Monica Antonssons blog. Lyssna gärna på avsnittet som sändes lördagen 6:e december (idag) kl11.03. Programmet dyker inom kort upp i Mediernas MP3-arkiv.

* Hör Medierna i SR P1 från 2008-12-06
* Läs Monica Antonssons blog
* Läs mitt första bloginlägg i ämnet: Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda”
* Läs mitt andra bloginlägg i ämnet: Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda” del II

[tags]Monica Antonsson, Mia Eriksson, Maria Eriksson, Liza Marklund, Kerstin Weigls, Piratförlaget, Gömda, Asyl, Mias hemlighet, Emma Mias dotter, Mias systrar, Mia sanningen om Gömda, Trossen, Paradiset, Kvinnomisshandel, Misshandel, Förföljelse, Boktips, Böcker, Sveriges Radio, Sveriges Radio P1, SR, SR P1, Medierna[/tags]

Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda” del II

Den 13:e november skrev jag inlägget Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda” där journalisten Monica Antonsson ska visa att böckerna Gömda och Assyl om Mia Eriksson är påhittade. En vild diskussion och många inlägg och kommentarer har publicerats på Monicas blog och den 12:e december kommer boken ut.

Idag skriver Monica i sitt inlägg Liza Marklund erkänner lögn och skyller på Mi att Liza Marklund genom Piratförlaget erkänner att böckerna inte är äkta. Läs fakta och annat intressant i Monicas blog och framför allt i den kommande boken.

I hennes blog ställer man också frågan Hur ska det gå för alla misshandlade kvinnor? och den funderingen hade även jag i mitt första inlägg den 13:e november. Jag anser ju att man genom att ljuga om att en sådan här story är sann skapar ett mansförtryck och det finns tillräckigt med svin bland oss män, behöver inte göra det värre. Men värst är nog ändå lögnen mot alla kvinnor som idag faktiskt lever under liknande förhållanden. I böckerna visar man ju på det som vi tror ett verklighetsbaserat sätt hur samhället är maktlös eller ointresserad av den här typen av brott. Vad ger det för signal till de som står i begrepp att söka hjälp? Tänker man inte då som utsatt kvinna — eller för den delen också man — att titta hur det gick för Mia, som hon kämpade och ingen hjälp fick. Hon var ändå tuff och hade vänner, det är inte jag — och så lever man vidare i något som kanske bra nog liknar helvetet?!

En annan tråkig effekt den här typen av lögner kan få är det vanliga ”vargen kommer!” problemet. Nästa gång en flicka gråter ut i media och vill ha hjälp så kommer Mia och Liza för all framtid ha väckt vår skepsism och tvivel och det är farligt och väldigt onödigt!

Jag vet inte, jag är varken kvinna, utsatt, journalist eller författare, eller ens en kombination. Men om jag ska uttrycka mig något sånär jädrans försiktigt: är det ändå inte väldigt dåligt omdöme av en person i sådan maktställning som Liza ändå har?

Hade hon velat göra sig själv lite mer förmögen och ge Mia en bra ekonomisk grund som hon kanske inte hade, hade det väl räckt att skriva böckerna som romaner? Det hade kanske inte berört så många som ”den sanna” historien gjorde. Men vi kan väl ändå de flesta av oss enas om att böckerna är väldigt bra? Eller var kanske jag personligen kan tycka. Nu, skulle jag aldrig kunna läsa om dom igen oavsett hur bra dom är.

[tags]Monica Antonsson, Mia Eriksson, Maria Eriksson, Liza Marklund, Kerstin Weigls, Piratförlaget, Gömda, Asyl, Mias hemlighet, Emma Mias dotter, Mias systrar, Mia sanningen om Gömda, Trossen, Paradiset, Kvinnomisshandel, Misshandel, Förföljelse, Boktips, Böcker[/tags]

Kommande boken ”Mia – Sanningen om Gömda”

Vi är ganska många som läst och gripits av de människoöden som beskrivits i Mia Erikssons och liza Marklunds böcker Gömda och Asyl samt Mias egen bok ”Mias hemlighet”. Vi har läst och förfasats över hur det kan gå till i det svenska samhället med förföljelse och misshandel och myndigheters passivitet. Jag läste samtliga böcker från pärm till pärm och oavsett vad som komma skall så kan det hända, det tvivlar jag inte en sekund på. Så är det ofta i vårt samhälle, någon eller några måste dö för att ett missförhållande ska upptäckas och eventuellt åtgärdas. Ibland räcker det med inte ens med att människor dör.

Men i en kommande bok av Monica Antonsson — ”Mia – Sanningen om Gömda” ska hon framföra bevis på att historien i många och ganska avgörande stycken är felaktig och ganska ordentligt förvrängd och tillspetsad. I boken framkommer bland annat att Mia inte har haft den skolkompetens eller yrkesliv som beskrivs i böckerna, att Anders inte alls är en norrlänsk trygghet utan en lite mer våldsbenägen man från Chile och att ”mannen med de svarta ögonen” inte alls är någon kvinnomisshandlare och barnmisshandlare utan en far som berövats kontakten på sin dotter. Är allt detta sant återstår att se om boken är trovärdig och verkligen framför bevis.

Och om det är så är det inte bara djupt omoraliskt att spela på våra känslor, få oss att köpa böckerna och betala hennes nya liv där hon tydligen är ekonomiskt oberoende av bokframgångarna. Det är också djupt olyckligt för alla de kvinnor som verkligen har problem. Det kommer sänka trovärdigheten för framtida historier och få oss att känna att det bara är ytterligare en lyckosökare eller i vart fall en som kraftigt överdriver sitt öde. vidare är det en ganska trist situation för oss män som gärna alla framställs som våldtäktsmän och kvinnoförtryckare. Det finns det tillräckligt av sådana män utan att behöva skapa fler. Och är det så förstår jag att Piratförlaget är djupt oroade.

Tills vidare väntar jag med att utrycka mig dömande om Mia och Liza och bara hoppas att allt detta är fel.

Se TV-inslag om boken Emma – Mias dotter i Nyhetsmorgon från augusti 2008.

[tags]Monica Antonsson, Mia Eriksson, Maria Eriksson, Liza Marklund, Kerstin Weigls, Piratförlaget, Gömda, Asyl, Mias hemlighet, Emma Mias dotter, Mias systrar, Mia sanningen om Gömda, Trossen, Paradiset, Kvinnomisshandel, Misshandel, Förföljelse, Boktips, Böcker[/tags]

Börjat läsa ny bok

lat_den_ratte_komma_inNu är hösten verkligen här, det märks både på väder och humör. Den enda fördel jag kan se med hösten är varmt té och mackor och en god bok på kvällarna. Då får gärna stormen ryta utanför husknuten.

Vi har just börjat läsa en ny bok, Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Vi fick för oss att läsa den eftersom vi råkade se att den går upp på bio i slutet av oktober. Det verkade vara en grymt otcäk och bra film och därför köpte vi den nedladdningsbara versionen av boken och började läsa. Och redan efter några sidor var man fast med hjärtat ihalsgropen. Vi har inte läst ut den än såklart, började igår, men kan redan varmt rekommendera den för er som vill ha lite skräckmys i höstmörkret :-).

[tags]John Ajvide Lindqvist, Låt den rätte komme in, Bokrecention, Vampyrer, Vampyrfilm, Film, Bio[/tags]

Första boken på engelska

Idag vid 7-tiden bar det av med tåg mot hundkurs på en kursgård i Småland eller Blekinge — eller var fan vi nu är =) Mer om det senare. Tågresan ner gick bra men det var en lite bökig resväg. Jag har just börjat läsa min absolut första bok i genren sjönlitteratur på engelska! En massa teknisk litteratur såklart men aldrig en vanlig bok. En gång för länge, länge sedan försökte jag läsa Liftarens Guide Till Galaxen på engelska men strandade nästan direkt.

Nu är det Harry Potter och Halvblodsprinsen som ”snurrar” i min nya jättefina Ipod Video 60 som jag lyckades få precis innan resan.

Jag vet inte vad jag föreställt mig, men förmodligen att en bok av den här typen skulle vara svårare. Den finns ännu inte inläst på svenska så desto galdare blir man när jag märker att det flyter på alldeles utmärkt. Och jag behöver verkligen förbättra mit ordförråd och då är ju detta det bästa. Boken är så skitbra att jag nog kommer läsa på varje ledig stund och sådana brukar det bli gott om på sådana här kurser.

[tags]Böcker, Harry Potter, Hundar, Ledarhundar[/tags]