Tillgänglighet

På den här sidan har jag samlat alla blogginlägg som handlar om ledarhundar och tillgänglighet som jag anser vara ett mycket viktigt ämne.

Tillgänglighet är ett väldigt flitigt använt uttryck och kan ibland vara svårt att inse innebörden i. Just när det gäller ledarhundar, innebär tillgänglighet att kunna ha ett normalt jobb, gå en utbildning, gå på bio, teater, restaurang, resa, bo på hotell etc med sin ledarhund.

Detta har förändrats åt det sämre hållet under en 15-årsperiod och den största, för att inte säga enda orsaken är informationen kring vad ledrhunden är och kan och vad samhället medger när det gäller ledarhundar. Denna information var väldigt tydlig och vanligt förekommande fram till mitten av 1990-talet. Då visste alla vad en ledarhund var och att den fick följa med in på restauranger och teatrar etc. Där någonstans slutade man marknadsföra ledarhunden och som matvaror är färskvara, är information detsamma. Folk glömmer, restauranger försvinner och tillkommer, personal byts ut. Flödet av information får heller aldrig upphöra för då hamnar vi där vi är idag. Det finns nog i dag inte en enda ledarhundsförare som inte kan vittna om problem på olika sätt i samhället.

Mitt bidrag till förbättring är denna blogg där just denna sektion handlar just om detta ämne. Jag har också på eget initiativ börjat producera egna ledarhundsfilmer där jag själv och frivilliga förare kommer visa hur en ledarhund arbetar i olika situationer. I hinderbanan där vi övar oss och våra hundar, i stadsmiljö, i skog och mark. Där blir det lättöverskådligt att se hur en hund löser vissa situationer och framför allt vad den löser.

Sådana filmer finns i ganska riklig mängd i övriga länder men inget svenskt liknande i skrivandets stund. De organisationer som borde och lätt skulle kunna göra det, anser inte frågan vara så viktig än så länge. Vi får hoppas att detta medför att de följer efter.

Här följer inlägg ur bloggen som handlar om ledarhundar och tillgänglighet i samhället.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.